Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 30.03.2013.
19:54
Beta A

Srbija raj za ljubitelje "čašice"

U Srbiji se godišnje po stanovniku potroši oko 11 litara alkohola, što je svrstava na visoko četvrto mesto u Evropi, dok je svetski prosek oko šest litara, saopštila je danas Zajednica klubova lečenih alkoholičara Srbije.

Ilustracija: U Srbiji se godišnje po stanovniku potroši oko 11 litara alkohola
 

Procenjuje se da na globalnom nivou između 10 i 15 odsto punoletnog stanovništva čine alkoholičari, kao i da je muškaraca tri puta više od žena. Na lečenje dolazi maksimalno između 10 i 20 odsto od svih alkoholičara. U lečenju alkoholizma veoma važnu ulogu, pored terapije lekovima, ima psihoterapijski i socioterapijski tretman u klubovima lečenih alkoholčara, konstatovano je na Plenumu Zajednice klubova lečenih alkoholičara, koji je pod nazivom "Ja i moje telo" održan u Srpskom lekarskom društvu.

"Alkoholizam je treći po redu uzrok smrtnosti na svetu, odmah nakon kardiovaskularnih i malignih oboljenja, prava neinfektivna epidemija XXI veka i kao takav nanosi ozbiljnu štetu ne samo zdravlju obolelih, već i društvu u celini - kroz troškove lečenja, izgubljene radne dane, davanje novca - u proseku, srpsko domaćinstvo troši šest odsto svog budžeta na alkohol," izjavio je Vojin Popović, novi predsednik Zajednice i psihijatar-adiktolog sa Odeljenja za alkoholizam iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica".

On je dodao da se "na globalnom nivou, ali i u Srbiji, sve više primenjuje savremeni pristup terapiji - hemijske supstance kao što su disulfiram, naltrekson ili akamprosat koji smanjuje želju za alkoholom i u kombinaciji sa psihoterapijskom podrškom povećava se uspešnost terapije pacijenata."

Ove godine obeležava se pola veka od otvaranja prvog kluba lečenih alkoholičara u Srbiji 1963. godine, dok je prvi klub u svetu otvoren u Engleskoj 1938. godine. U Srbiji trenutno funkcioniše 31 klub lečenih alkoholičara, a procenjuje se da bi trebalo da ih ima mnogo više, pošto je svetski optimum jedan klub na 10.000 stanovnika.

Zajednica klubova lečenih alkoholičara Srbije osnovana je 1976. godine u Beogradu. Danas predstavlja veliku asocijaciju, koja povezuje sve klubove lečenih alkoholičara Srbije i njihove terapeute.

POVEZANE VESTI

Nedelja 31.03.2013. 07:39
U svemu smo najgori!
Subota 30.03.2013. 20:34
Sta je litra rakije za Delije iz Srbije..ali da se zna poreklo njeno..ko su dzek,dzoni i dzim za domacu Srpsku mucenicu??? najbolja je kad se par godina odmori od muka.. samu u meri i po potrebi..ziveli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online