Utorak 18. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.03.2013.
01:05
J. L. PETKOVIĆ i J. ARSENOVIĆ A

Tači na Severu, drama u Beogradu

Dok Beograd preživljava dramu kako će u Briselu nastupiti u utorak, Hašim Tači vežba mišiće na severu Kosovske Mitrovice. Došao je do same granice na Ibru i nekoliko metara zakoračio preko nje. Srbi taj njegov potez vide jedino kao provokaciju.

Hašim Tači posetio sever Kosova
 

Oliver Ivanović, bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, smatra da je Tačijev cilj bio da obezbedi medijsku podršku uoči odlaska u Brisel.


- To što se dogodilo je uznemirujuće za Srbe koji žive tamo i služi Tačiju za skupljanje jeftinih poena u Briselu. Srpska zajednica je potresena i može da zaključi da će ovakve posete biti češće, ali to Srbe još više učvršćuje u stavu da nikakve prištinske institucije nisu za nas na severu prihvatljive - kaže Ivanović.

Blomajer: Ništa od datuma

Srpskim vlastima u međuvremenu ne prestaju da pristižu direktive, kao ona od nemačkog ambasadora u Prištini.
Peter Blomajer je rekao da će Srbija ostati bez datuma za pregovore ako ne ukloni svoje "paralelne strukture na severu Kosova", što je jedan od četiri nemačkih zahteva koji se, od postavljenih sedam, odnose na Kosovo.

U isto vreme, uoči osme runde dijaloga Beograda i Prištine, u srpskom rukovodstvu rastu tenzije. Prvo se činilo da je problem sveden na to da li će u Brisel 2. aprila pored premijera Ivice Dačića putovati i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić.

Da je dramatika, međutim, mnogo veća, pokazuje i izjava savetnika predsednika Srbije Marka Đurića nakon jučerašnjeg jednoipočasovnog vanrednog sastanka državnog vrha. On je u dramatičnom tonu poručio da će se zemlja i građani suočiti sa teškim posledicama, bez obzira kakav bude ishod pregovora.


- Nalazimo se u dramatično teškom trenutku, kao pred pregovore u Dejtonu i Rambujeu. Državni vrh će biti u neprekidnom zasedanju do pregovora - rekao je Đurić.

Aleksandar Vučić, prvi potpresednik Vlade Srbije
 

On je dodao da će sastav srpske delegacije biti saopšten u ponedeljak, poručujući da će "politička odgovornost biti podeljena između svih činilaca".
Da bi Vučića za pregovaračkim stolom "s oduševljenjem" volela da vidi i medijatorka pregovora Ketrin Ešton potvrdila je njena portparolka Maja Kocijančić.


Prethodno su mediji objavili da su SAD i EU nezvanično pozvale Vučića da se aktivnije i lično angažuje u dijalogu. Pozivajući se na nezvanične izvore, mediji su objavili da je vicepremijer poručio da bi u tom slučaju sastanku trebalo da prisustvuje neko od šefova diplomatija najuticajnijih zemalja EU, poput nemačkog Gida Vestervelea ili britanskog Vilijama Hejga, koji bi bili dodatni garant za postignuti dogovor.

Šta će doneti 2. april: Premijer srbije Ivica Dačić sprema se za "Dan D" u Briselu
 

Ovo licitiranje da li je premijeru veći koalicioni partner "uvalio kosku", predlažući ga za vođu srpske delegacije u pregovorima koji su državni problem broj jedan, otklonio je na skupštinskom zasedanju lično Dačić. On je rekao da se o dijalogu s Prištinom konsultuje i s Vučićem i s predsednikom Nikolićem.


- Odluke ćemo doneti ili zajedno, ili nikako - rekao je Dačić, koji je u tročasovnom odgovaranju na pitanja narodnih poslanika poručio da će državno rukovodstvo učiniti sve da pregovori ne propadnu, kao i da nema razloga za vanrednim izborima.

Pantić o poseti Tačija: Jeftino skupljanje poena

Provokacija Tačija: Krstimir Pantić

O poseti Hašima Tačija severnom delu kosovsko mitrovačke opštine saznalo se juče bukvalno u pet do dvanaest, kada je njegov kabinet pustio saopštenje i na sajt verzije na albanskom jeziku postavio agendu za taj dan. Prema njoj, Tači je već u podne bio u južnom delu Mitrovice, gde ga je dočekao kosovski gradonačelnik Avnij Kastrati, a pred sam kraj svoje posete obišao i naselja Kroi i Vitakut i obnovljene kuće koje se nalaze na izlazu iz naselja Suvi Do, na samom brdu. Kao "Vesti" saznaju, te kuće su dve najudaljenije i nalaze se među spornih 30 novoizgrađenih i obnovljenih kuća zbog koji su Srbi u novembru protestovali.


Tačijev dolazak na sever Kosovske Mitrovice za "Vesti" je potvrdio portparol regionalne policije za Kosovsku Mitrovicu Besim Hoti.


- Poseta je protekla prema planu i bez ikakvih incidenata. Mi nismo obezbeđivali posetu, već su za nju je bila zaduženo obezbeđenje premijera - kazao je Hoti. On je objasnio da je Suvi Do naslanja na naselje Brđani, ali da se do njega dolazi kroz čisto albanska sela.


Zamenik direktora Vladine kancelarije za KiM i dojučerašnji predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić za "Vesti" ocenjuje da je to još jedan pokušaj predstavnika paralelnih institucija da za sebe izdejstvuju bolju poziciju na pregovorima u Briselu.


- To je provokacija kojom Priština želi da pokaže kako oni mogu da dođu i na Sever. To što je Tačijeva poseta obavljena u potpunoj tajnosti dovoljno govori - zaključuje Pantić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online