Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 29.03.2013.
00:02
Srna A

"Na Kosovu kao za vreme Osmanlija"

Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije smatra da je situacija na Kosovu i Metohiji kao tokom otomanske tiranije.

 

"Bombardovanje i okupacija Kosova i Metohije, koja i danas traje kao podloga takozvane nezavisnosti, jeste opredeljenje Evrope za nastavak Muratovske tiranije i petovekovnog otomanskog gospodarenja Kosovom", rekao je mitropolit Amfilohije sinoć u Beogradu na skupu "Njegošev kosovski zavet".

Kosovo i Metohija je žila kucavica Srbije: Mitropolit Amfilohije
 

On je na tribini u Kolarčevoj zadužbini naveo da "aktuelna srpska vlast kao da je ostala bez Lazarevog, Karađorđevog, Miloševog i Njegoševog duha", pa "kaže da spašava što se spasiti može" i "proglašava da je Kosovo izgubljeno žrtvujući sebe i svoju žilu kucavicu - Kosovo, za evropsku činiju sočiva".

"Žrtvovanje svoje žile kucavice za evropsku činiju sočiva ili za evropske integracije sadašnja vlast kao da prodaje, kao da se našla u opasnosti da proda obraz i veru za večeru. Kao da će tu činiju sočiva i dobiti. Kao da Zapadna Evropa nudi nešto više Srbiji nego Murat pre 620 godina", rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je, govoreći o Nato bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, naveo da je sve što se događalo u vreme Drugog svetskog rata i od 1945. do 90-ih godina prošlog veka, bila priprema za bombardovanje i ponovno odsecanje Lazareve glave - Kosova, od njegovog tela, odnosno ostatka Srbije.

Mitropolit Amfilohije kaže da je Kosovo sudilište "Božije pravde" kako Srbima i Albancima, tako i Evropi i svetu. Prema rečima mitropolita Amfilohija, Njegoš je bio i ostao "proročka savest" kako za Srbe svog vremena, tako i za Srbe uopšte, ali i celu Evropu, jer je njegovo opredeljenje bilo "kosovsko-zavetno".

Izdaja i Njegošev citat "velikaši proklete im duše" provlače se kroz svu istoriju srpskog naroda, kaže mitropolit Amfilohije i ističe da je to, uz druge faktore, dovelo do stanja u kome se našlo Kosovo.

Skupu su prisustvovali lider opozicione Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica i književnik Matija Bećković.

POVEZANE VESTI

Petak 29.03.2013. 00:35
500 godina su Turci vladali nad nama a sada opet gubimo Kosovo, pa dokle bre vise??? Sta smo mi, svaki rat koji smo vodili, izgubili smo, ova vlast ukoliko proda Kosovo neka odmah ide, dokle ce srpski narod trpeti ponizavanja??? Svi nas zezaju kako ce od nas ostati samo beogradski pasaluk. Alo bre, probudite se dok ne bude kasno.
Petak 29.03.2013. 08:30
Није као у време Османлија него много горе!Османлије су колико толико уважавале Србе,чак је и султан кажњавао шиптаре због злочина а сада раде шта хоће!
Petak 29.03.2013. 06:43
njihove drzave se otcepile, al bi svi da drze predavanja srbima.pod njim srpska pravoslavna crkva u crnoj gori promeni naziv u mitropolija crnogorska.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online