Petak 29.03.2013.
00:02
Srna

"Na Kosovu kao za vreme Osmanlija"

 

"Bombardovanje i okupacija Kosova i Metohije, koja i danas traje kao podloga takozvane nezavisnosti, jeste opredeljenje Evrope za nastavak Muratovske tiranije i petovekovnog otomanskog gospodarenja Kosovom", rekao je mitropolit Amfilohije sinoć u Beogradu na skupu "Njegošev kosovski zavet".

Kosovo i Metohija je žila kucavica Srbije: Mitropolit Amfilohije
 

On je na tribini u Kolarčevoj zadužbini naveo da "aktuelna srpska vlast kao da je ostala bez Lazarevog, Karađorđevog, Miloševog i Njegoševog duha", pa "kaže da spašava što se spasiti može" i "proglašava da je Kosovo izgubljeno žrtvujući sebe i svoju žilu kucavicu - Kosovo, za evropsku činiju sočiva".

"Žrtvovanje svoje žile kucavice za evropsku činiju sočiva ili za evropske integracije sadašnja vlast kao da prodaje, kao da se našla u opasnosti da proda obraz i veru za večeru. Kao da će tu činiju sočiva i dobiti. Kao da Zapadna Evropa nudi nešto više Srbiji nego Murat pre 620 godina", rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je, govoreći o Nato bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, naveo da je sve što se događalo u vreme Drugog svetskog rata i od 1945. do 90-ih godina prošlog veka, bila priprema za bombardovanje i ponovno odsecanje Lazareve glave - Kosova, od njegovog tela, odnosno ostatka Srbije.

Mitropolit Amfilohije kaže da je Kosovo sudilište "Božije pravde" kako Srbima i Albancima, tako i Evropi i svetu. Prema rečima mitropolita Amfilohija, Njegoš je bio i ostao "proročka savest" kako za Srbe svog vremena, tako i za Srbe uopšte, ali i celu Evropu, jer je njegovo opredeljenje bilo "kosovsko-zavetno".

Izdaja i Njegošev citat "velikaši proklete im duše" provlače se kroz svu istoriju srpskog naroda, kaže mitropolit Amfilohije i ističe da je to, uz druge faktore, dovelo do stanja u kome se našlo Kosovo.

Skupu su prisustvovali lider opozicione Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica i književnik Matija Bećković.

2024 © - Vesti online