Nedelja 6. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 28.03.2013.
07:38 >> 15:35h
Beta, Srna A

Srbi osuđeni na 40 meseci zatvora

Dvojica od šestorice optuženih za incidente prilikom nelegalnog zauzimanja suda, 2008. godine u severnoj Kosovskoj Mitrovici osuđena su danas na zatvorske kazne - Marijan Iliničić na 22 mesecaa Dragan Milojević na 18 meseci.

Srbi  (Foto: Arhiva)

Zoran Čavić (47) osuđen je uslovno na devet meseci na godinu dana, dok su Miodrag Ralić (54), Avni Krasnići (37) i Nebojša Jović (48) oslobođeni optužbe. Presude je donelo sudsko veće Euleksovog osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, kojim je predsedavala Katja Dominik. Izricanju presude nisu prisustvovali optuženi već samo njihovi advokati. Razog za to je prema rečima jednog od advokata Miodraga Brkljača napeta situacija ispred suda i opasnost od eventualnih reakcija.

U obrazloženju presude Dominik je detaljno opisala svako delo iz optužnice i dodala da Ilinčić (63) i Milojević (27) zbog težine dela - izazivanja opšte opasnosti, bacanja kamenja na službena lica, učestvovanja u grupi koja je vršila incidente, pozivanja na otpor, nisu mogli da budu uslovno osuđeni.

Ranije danas, tri kamiona natovarena zemljom blokirala su jutros ulaz u zgradu osnovnog suda Euleksa u severnoj Kosovskoj Mitrovici u kome se očekuje izričanje presuda šestorici Srba za krivična dela počinjena u martu 2008. prilikom zauzimanja lokalnog suda.

Ranije u toku dana Euleks sud je bio odložio izricanje presude, koje je usledilo je posle jutrošnjeg okupljanja Srba ispred zgrade suda u severnom delu grada i sprečili Euleksa da sa velikim brojem pripadnika, bornim i policijskim vozilima blokira zgradu suda.

Meštani su ispred zgrade suda postavili jedan buldožer i dva kamiona natovarena peskom, a nekoliko stotina njih sprečilo je pripadnike Euleksa da priđu zgradi suda.

Sa predstavnikom misije Euleks ispred zgrade suda razgovarao je načelnik Kosovsko-mitrovačkog oruga Radenko Nedeljković. Prema rečima Nedeljkovića, on je obavestio predstavnika Euleksa da oni ne mogu da prisustvuju današnjem izricanju presude, pošto se to ocenjuje kao još jedna provokacija Srba na severu Kosova.

  

Advokat Ljubomir Pantović je rekao agenciji Beta da je "suđenje bilo fer" i da je predsednica sudskog veća Katja Dominik bila "korektna". On je dodao da se to, međutim, ne može reći za tužiteljku Nitu Amin, jer je ljude "optužila za nešto što i oni koji nisu pravnici, znaju da nisu krivična dela".

Pantović je rekao da je suđenje bilo teško, da je saslušano mnogo svedoka i izneto mnogo dokaza, ali da sudsko veće nije prihvatilo da za odbranu svedoči tadašnji ministar za Kosovo Slobodan Samardžić, uz obrazloženje da bi on izneo političke ocene.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.03.2013. 08:44
Sastalo se zlo i gore da se malo razgovore. Ološi Balkanski !!!
Četvrtak 28.03.2013. 12:08
Da...da, samo vi cekajte jos 10-15 godina, taman ce nas biti oko 4-5 miliona, ako se Vojvodina odvoji...miliiinaaa Toliko o Srbima...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online