Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 29.03.2013.
01:05
D. Dekić - Vesti A

Nikolić minira Vuka

U jeku kampanje koju vodi predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić povodom rasprave o radu Haškog tribunala, 10. aprila, u javnost je izletela priča kako je predsednik Srbije Tomislav Nikolić pokušao da, u zamenu za neodlazak na tu debatu, izdejstvuje haškim optuženicima služenje kazne u Srbiji.

UN debata o Hagu (ni)je na prodaju: Vuk Jeremić i Tomislav Nikolić

Pokušaj te zakulisne nagodbe bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović vidi kao neku vrstu trgovine koju, kako ističe, nije dobro legitimisati.
- Da li se to radi vezano za Tribunal, konferenciju u UN ili problem Kosmeta, nije toliko važno koliko jeste da Srbija ne sme da se pokaže kao drugorazredna država koja ulazi u trgovinu bez rezultata - objašnjava Jovanović, uz ocenu da to nije trgovanje partnera, već onih koji ucenjuju sa ucenjenim.


Jeremićevu izjavu da "nema te sile" koja bi ga naterala da odustane od debate u UN, zdušno podržava nezavisni poslanik u Skupštini Srbije Borisav Pelević. On smatra da je Nikolić ovakvim potezom umanjio značaj predstojećeg skupa u palati UN.


- Nikolićeva inicijativa je uzaludna jer je unapred jasno da zapad na nju nikada ne bi pristao, a ako i bi, oni bi slagali. Očito je da su šefa države loše savetovali, čime je smanjio težinu vrlo značajnog događaja - kaže Pelević i ističe neophodnost da se 10. aprila u UN čuje da je to politički sud pod dirigentskom palicom SAD koje ga finansiraju i da su pred tim sudom svi oslobađani osim Srba.

Duplo "nažalost"

Da se iza Nikolićeve izjave kako "nažalost" ide na debatu, jer nije uspeo da nađe drugačije rešenje, krije namera o dovođenju haških optuženika u domaće zatvore potvrdio je njegov savetnik Oliver Antić. On pojašnjava da je ideja bila da se kazne izdržavaju u Srbiji, pod nadzorom UN, ali je to naišlo na prepreke u Tribunalu.
- Da je to rešenje prihvaćeno, odustali bismo od učešća u debati u GS, ili na raspravu ne bi išao državnik tako visokog ranga - naveo je Antić.

Poslanik DSS-a Slobodan Aligrudić ističe da je Tribunal odavno politički instrument, etnički pristrasan, kao i da je davno pogazio pravo, pa ne zna "koliko uopšte vredi upuštati se u dilove s njima".


- Pretpostavka nevinosti mora da bude princip Srbije koja je propustila da olakša položaj svojih državljana procesuiranih van zemlje - kaže Aligrudić.

POVEZANE VESTI

Petak 29.03.2013. 01:18
Јао Томо, доћи ће ти главе ти твоји глупи саветници! Па бре да си отишао на бувљак боље би нашао!
Petak 29.03.2013. 01:21
Taj predsednikov savetnik kojeg Zivadin Jovanovic s pravom naziva losim, ima ime. Zove se Oliver Antic. Ako je Antic stvarno izjavio ovo sto navode, obrukao se i ukaljao kako svoj pravnicki poziv, tako i nekadasnje rodoljublje koje kod njega, ocigledno, ima svoju cenu. Bruka Anticu, bruka! Puna podrska inicijativi Vuka Jeremica, rodoljuba i predsedavajuceg Generalne skupstine Ujedinjenih nacija!
Petak 29.03.2013. 09:26
Sramota !Haski Tribunal,to je najmracnija tvorevina za nas Srbe.I kojem savetniku pada napamet da pravi neke tako glupe dilova,dali i Predsednik zna sta radi?Haski sud je ocrnjen,ali ovom debatom mozemo svetu predociti da se ovde krse prava samo SRBIMA,mislim da je ovo jedinsvena prilika da Vuk Jeremic doprinese pravednim odlukama koje se ticu nas SRBA,i nece dozvoliti da ga TOMISLAV PREVEDE ZEDNOG PREKO VODE;KAO STO JE TO URADIO TADIC KADA JE BILO PITANJE KOSOVA!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online