Petak 29.03.2013.
01:05
D. Dekić - Vesti

Nikolić minira Vuka

UN debata o Hagu (ni)je na prodaju: Vuk Jeremić i Tomislav Nikolić

Pokušaj te zakulisne nagodbe bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović vidi kao neku vrstu trgovine koju, kako ističe, nije dobro legitimisati.
- Da li se to radi vezano za Tribunal, konferenciju u UN ili problem Kosmeta, nije toliko važno koliko jeste da Srbija ne sme da se pokaže kao drugorazredna država koja ulazi u trgovinu bez rezultata - objašnjava Jovanović, uz ocenu da to nije trgovanje partnera, već onih koji ucenjuju sa ucenjenim.


Jeremićevu izjavu da "nema te sile" koja bi ga naterala da odustane od debate u UN, zdušno podržava nezavisni poslanik u Skupštini Srbije Borisav Pelević. On smatra da je Nikolić ovakvim potezom umanjio značaj predstojećeg skupa u palati UN.


- Nikolićeva inicijativa je uzaludna jer je unapred jasno da zapad na nju nikada ne bi pristao, a ako i bi, oni bi slagali. Očito je da su šefa države loše savetovali, čime je smanjio težinu vrlo značajnog događaja - kaže Pelević i ističe neophodnost da se 10. aprila u UN čuje da je to politički sud pod dirigentskom palicom SAD koje ga finansiraju i da su pred tim sudom svi oslobađani osim Srba.

Duplo "nažalost"

Da se iza Nikolićeve izjave kako "nažalost" ide na debatu, jer nije uspeo da nađe drugačije rešenje, krije namera o dovođenju haških optuženika u domaće zatvore potvrdio je njegov savetnik Oliver Antić. On pojašnjava da je ideja bila da se kazne izdržavaju u Srbiji, pod nadzorom UN, ali je to naišlo na prepreke u Tribunalu.
- Da je to rešenje prihvaćeno, odustali bismo od učešća u debati u GS, ili na raspravu ne bi išao državnik tako visokog ranga - naveo je Antić.

Poslanik DSS-a Slobodan Aligrudić ističe da je Tribunal odavno politički instrument, etnički pristrasan, kao i da je davno pogazio pravo, pa ne zna "koliko uopšte vredi upuštati se u dilove s njima".


- Pretpostavka nevinosti mora da bude princip Srbije koja je propustila da olakša položaj svojih državljana procesuiranih van zemlje - kaže Aligrudić.

2024 © - Vesti online