Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 27.03.2013.
09:45
Danas A

Nemačkoj dobar Vučić, ali je zbunjuje Nikolić

Duboko se nadam da će Beograd i Priština uspeti da postignu dogovor 2. aprila. Međutim, imajući u vidu činjenicu da se obe strane suočavaju sa snažnim pritiskom pojedinih grupa na domaćem terenu koje se protive svakom razumnom rešenju, postoji opasnost da bude pronađen samo najmanji zajednički sadržilac", kaže u intervjuu za beogradski Danas univerzitetski profesor Franc-Lotar Altman, dugogodišnji rukovodilac grupe "Zapadni Balkan“ pri Fondaciji za nauku i politiku u Berlinu.

Ko vodi Srbiju: Aleksandar Vučić ili Tomislav Nikolić, pita se Altman
 

Prema Altmanovom mišljenju, u ovom trenutku se čak uviđa veća ozlojeđenost na strani Prištine, zbog čega postoji mogućnost da će kosovske vlasti „blokirati postizanje sporazuma“. „Kosovska strana namerava da se pozove na takozvani sveobuhvatni plan Martija Ahtisarija, za koji tvrdi da ga već primenjuje. S druge strane, srpska strana će možda biti spremna za delimične ustupke kako bi dobila datum za početak pregovora o pridruživanju EU“, ocenjuje Franc-Lotar Altman u razgovoru za Danas.

Da li smatrate da će Srbija uspeti da ispuni takozvanih „sedam nemačkih uslova“ za početak pregovora o članstvu u EU, uključujući „iskazivanje vidljive volje za normalizaciju odnosa s Kosovom“?

"To zavisi ne samo od spremnosti Beograda da se povinuje navedenim zahtevima, već i od interpretacije Evropske komisije i lidera zemalja članica EU da li je volja koja se pokazuje za normalizacijom odnosa s Kosovom zadovoljavajuća ili nije. U ovom trenutku i dalje sam skeptičan da li će scenario o dobijanju datuma u junu postati stvarnost, mada u EU dominira stav da treba to učiniti. Ipak, ne sme se zaboraviti činjenica da je za zatvaranje svakog od poglavlja u pregovorima potrebno dobiti zeleno svetlo svih članica Unije, što omogućava kritički nastrojenim zemljama da u svakom trenutku blokiraju pregovore o pridruživanju na određeno vreme ili, u najgorem slučaju, zauvek".

Kako ocenjujete dosadašnje poteze srpskih vlasti u ključnim oblastima?

"Opšta je ocena da je aktuelna Vlada Srbije postigla mnogo veći napredak nego prethodna vlada, naročito kada je reč o regulisanju plaćanja carina i drugih dažbina na prelazima između Srbije i Kosova. Uopšteno govoreći, primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima je dobro prihvaćena u Nemačkoj, kao i pregovori Beograda i Prištine koji se sada vode na najvišem političkom nivou".

Na koji način su nemački političari i stručna javnosti reagovali na nedavnu posetu prvog potpredsednika srpske vlade Aleksandra Vučića Berlinu?

"U Berlinu preovladavaju "pozitivni tonovi“ jer je Vučić iskazao proevropske stavove. Ipak, vest da je u isto vreme predsednik Srbije Tomislav Nikolić dodelio ordenje najvišeg ranga antievropskim političarima poput beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka izazvala je zbunjenost. Naime, pojedini su se zapitali ko vodi glavnu reč u Beogradu i da li je proevropska orijentacija koju je Vučić tako elokventno zastupao u Berlinu osnovni pravac srpske politike.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.03.2013. 09:59
Unistice nas kompletno evropski i americki zlotvori i tlacitelji!!! Hoce da nas ponizavaju uvjek i svuda. Ljute se kad mi pokazemo zahvalnost nama prijateljskim narodima sa kojima oni imaju neki rezervisan odnos iz nekih tamo samo njima poznatih razloga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online