Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 27.03.2013.
02:37
M.T. A

Ulica za hrabru Slađanu

Posle punih 14 godina od početka bombardovanja SR Jugoslavije devojka dobrovoljac iz Niša, Slađana Stanković, koja je hrabro poginula nedaleko od sela Planej na Kosovu, dobila je u svom rodnom gradu ulicu.

PONOS NIŠA: Slađana Stanković
 

Naime, u gradskom naselju Brzi brod, između Niša i Niške Banje, jedna ulica od 1. aprila ove godine odlukom skupštinske komisije za imenovanje ulica u trgova poneće njeno ime.
 

- Otišla je iz Niša krajem marta 1999. godine kao dobrovoljac na Kosovo i tamo je, samo šest dana pre završetka agresije na našu zemlju, 5. juna poginula. Sve nas je iznenadila kada se na početku bombardovanja jedne večeri pojavila u vojničkoj uniformi i saopštila ocu da ide na ratište. Uzalud smo je molili, preklinjali da to ne čini, nije se pokolebala. Sa pripadnicima 549. motorizovane brigade otišla je na Kosovo i tamo je ostavila svoj mladi život - ispričala je za "Vesti" Vesna Stanković, Slađanina sestra.

Slađana sa mužem, ruskim oficirom Jurijem Osipovskim

Slađana je imala 34 godine kada se pridružila sanitetskim jedinicama Vojske Jugoslavije na Kosovu. Za vreme svog vojevanja upoznala se u južnoj srpskoj pokrajini sa ruskim oficirom Jurijem Osipovskim i udala za njega.

- Samo nekoliko puta smo se čule telefonom. Javila nam se krajem aprila i rekla nam da se u manastiru Svetog arhanđela venčala sa Jurijem. Kum joj je bio general Božidar Đelić. Nakon toga, sredinom maja ponovo smo se čule i rekla nam je da sa Jurijem dolazi na odsustvo 2. juna u Niš. Nije, međutim, došla. Zamenila je kolegu, on otišao na odsustvo, a ona ostala na Kosovu. Tog kobnog 5. juna, saznali smo kasnije, napadnuta je jedna jedinica naše vojske kod Planeja. Bilo je mnogo ranjenih i ona je sanitetskim vozilom priskočila u pomoć. Prilikom izvlačenja ranjenika sa borbene linije vozilo u kojem je bila pogođeno je raketom. Slađana je teško ranjena i ruski vojnici su je na rukama preneli do bolnice u Prizrenu, gde međutim, niko od lekara albanske nacionalnosti nije hteo da joj pomogne. Bila je živa i nekoliko sati kasnije, bez lekarske pomoći preminula je - ispričala je njena sestra.
 

Vest o Slađaninoj smrti saznala je od prijateljice, čiji je suprug bio na Kosovu:

- Nismo verovali, nadali smo se da je vest netačna. U Domu vojske u Nišu su nam čak i rekli da je reč o dezinformaciji. Ipak, nešto kasnije javili su nam iz kapele Vojne bolnice da treba da preuzmemo njene posmrtne ostatke i sahranimo je. Na dan sahrane u Niš je došlo mnogo njenih kolega iz jedinice i tridesetak ruskih vojnika, među njima i njen suprug Jurij. Pre sahrane u jednom butiku u Nišu kupio je venčanicu i položio je na njen kovčeg. Došao je i na šestomesečni pomen - ispričala je sestra Vesna.

 Posthumno odlikovana

 

Slađana Stanković, devojka dobrovoljac iz Niša koja je poginula samo šest dana pre završetka agresije na SR Jugoslaviju, posthumno je odlikovana rešenjem tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića Ordenom zasluga za narod u oblasti bezbednosti i odbrane. Na predlog niškog Udruženja boraca rata devedesetih godina na prostorima bivše Jugoslavije, Komisija za imenovanje ulica i trgova niške skupštine donela je odluku da jedna ulica u Nišu ponese ime Slađane Stanković.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.03.2013. 06:07
Pokoj dusi hrabroj Sladjani, cijeg se herojstva mogu postideti mnogo srpski muskarci koji su u ratnim godina bezali kao pi...ke od mobilizacije!
Sreda 27.03.2013. 08:39
Нек се потпише папак који лупа минусе, сјеме му се затрло!
Sreda 27.03.2013. 09:31
Увек је било патриоткиња,некада Милунка сада Слађа...Нека им је вечна слава и хвала!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online