Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 26.03.2013.
17:37
Beta A

Drecun: 9 kriterijuma za odluku o Kosovu

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je na sastanku državnog vrha definisano devet kriterijuma na osnovu kojih će Srbija moći da donese odluku da li je predloženi okvirni sporazum Beograda i Prištine prihvatljiv ili ne.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun
 

"Ti kriterijumi su minimum ispod koga ne možemo da idemo. Ako se stavovi dve strane približe toliko da je moguće postizanje dogovora, onda će se taj okvirni plan naći pred Skupštinom Srbije. U svakom slučaju, i ako bude negativan ishod razgovora (2. aprila u Briselu) imaćemo ljude iz izvršne vlasti pred Odborom za Kosovo i Metohiju, koju ću zakazati najverovatnije odmah nakon završetka ove runde pregovora", rekao je Drecun.

On je novinarima u parlamentu kazao da će predstavnici Vlade Srbije odgovarati na poslanička pitanja u četvrtak.

Među devet kriterijuma, naveo je Drecun, posebno je bitan onaj da li će zajednica srpskih opština imati sopstvene nadležnosti, ili bi trebalo da vrši nadležnosti koje imaju opštine, zatim da li će imati organe koji će vršiti nadležnosti, a posebno je značajno pitanje da li će ta zajednica imati sopstvenu imovinu.

Drecun, koji je i poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, dodao je da je među kriterijumima Srbije i pitanje da li će se odluke koje su u nadležnosti zajednice srpskih opština stavljati na odobrenje Prištini, da li Srbi imati pristup centralnim organima i da li će zajednica srpskih opština biti prepoznata u zakonima i Ustavu Kosova.

"Za nas je neprihvatljivo i tu ćemo zahtevati garancije da ne budu prisutne kosovske bezbednosne snage na severu Kosova, da bude zaštićena imovina Srpske pravoslavne crkve. Na osnovu tih kriterijuma će se naši pregovarači opredeljivati da li je ono što će biti konačno ponuđeno 2. aprila biti za nas prihvatljivo, ili ne", rekao je Drecun.

Među kriterujumima je i pitanje da li zajednica srpskih opština ima izabranu, ili barem delegatsku skupštinu kojoj odgovaraju izvršni organi zajednice, da li ima u sporazumu definisanu ulogu u oblasti policije i pravde - na primer prebivalište, birački spisak, uređenje i sastav sudova, da li je sporazumom utvrđen zaštitni
mehanizam za učešće Srba u centralnim organima vlasti i da li je definisano odsustvo bezbednosnih snaga Kosova na severu, naveo je Drecun.

"Negativan odgovor na bilo koji od ovih kriterijuma zapravo diskvalifikuje mogućnost sporazuma", kazao je Drecun.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.03.2013. 17:48
Не вуче нас ЕУ, него ми трчимо у ЕУ па макар и мајку продали !!! НЕПРИХВАТЉИВО ЈЕ ДА СРБИЈА ПРЕГОВАРА СА ЕУ КОЈА НАМ ОТИМА КОСОВО !!!
Utorak 26.03.2013. 17:51
ПРЕГОВОРИ СЕ МОРАЈУ ''ПРЕКИНУТИ'' ЈЕР СВЕ ДРУГО ЈЕ ''ИЗДАЈА'', СВЕ ДРУГО ЈЕ ''УДАЉАВАЊЕ'' КОСОВА ОД СРБИЈЕ !!!
Utorak 26.03.2013. 18:29
...ali, gospodine Dracun, integrisanje granicni prelazi:srbija-kosovo republic, po dijalogu ostaju netaknuta...znaci da ste im dali da kontrolisu granic izmedu srbiju i Kosovo republik...jelda?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online