Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 24.03.2013.
14:01
B. Đokić - Vesti A

Zemunski klan: Vladari života i smrti

Pukovnik policije Mile Novaković, koji je učestvovao u razotkrivanju najmoćnije kriminalne grupe u Srbiji, u knjizi "Otmice zemunskog klana" do detalja opisuje kako su odredi smrti zemunskog klana uz pomoć Milorada Ulemeka Legije sejali teror po ulicama Srbije od 2000. do 2003. godine.

Zemunci sejali strah i trepet

Za ovo kratko vreme uspeli su da kidnapuju 10 i ubiju nekoliko desetina ljudi. Država je shvatila da je u problemu tek nakon otmice Miroslava Miškovića, vlasnika Delte, i Stefana Živojinovića, sina Slobodana Bobe Živojinovića i Lepe Brene. Tek tada se pokazalo da je reč o zapravo najjačoj kriminalnoj organizaciji u Evropi. Otmicama su zaradili 20 miliona maraka, a taj novac ulagali u drogu od koje su zaradili na stotine miliona. Mozak klana bili su Dušan Spasojević Šiptar, Mile Luković Kum i Legija. Njih trojica su bila oni koji su odlučivali o životu i smrti u Srbiji.


Najmoćniji srpski biznismen Miroslav Mišković otet je 9. aprila 2001. godine na Novom Beogradu. Otmičari su preprečili put automobilu kojim je Mišković išao na posao. Četvorica kidnapera sa fantomkama i automatskim puškama izvukla su Miškovića iz automobila, a vozača Dragana Krstića ubacila u gepek. To je sve sa prozora video stanar obližnje zgrade i obavestio policiju. Posle oslobađanja iz ruku otmičara Mišković je opisao šta mu se dešavalo.


- Oči su mi oblepili širokom selotejp trakom i vozili smo se u nepoznatom pravcu. Prebacili su me u drugo vozilo i putovali smo 20 do 25 minuta. Osetio sam onda da idemo po zemljanom putu. Stali smo, izašao sam u neko blato. Zatim su me uveli u neku prostoriju gde sam morao da se spustim stepeništem - izjavio je Mišković.


Cena Miškovićeve slobode iznosila je pet miliona maraka.

Slobodan i Brena isplatili kidnapere
 


- Porodica i prijatelji Miškovića nisu hteli da sarađuju sa policijom. Šta smo mogli tu da radimo? Do uveče je novac sakupljen - kaže Novaković.


Iako se nije mešala, policija je snimala razgovore otmičara sa Miškovićevim ljudima. Dogovor je bio da se novac preda na autoputu.


- Mi nismo hteli da se mešamo, jer kako da kvarimo njihov dogovor pa da čovek pogine. Spasojevića smo pratili dok je nosio novac, ali su nas primetili i zapretili da će ubiti Miškovića - dodaje Novaković.


Tada nastupa najdramatičniji momenat otmice u kojem učestvuje i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović.


- Otmičari teraju Miškovića da zove Mihajlovića, kome kaže: "Ljudi, sklonite se, ovo sam ja dogovorio, šta se vi mešate i kvarite. Daćemo im šta traže" - priča dramatične događaje Novaković.

Policijske tajne: Mile Novaković
 


U otmicama porodice i kidnapovani obično razmišljaju samo kako da se spasu, pa zbog toga i ne žele da sarađuju sa policijom. Neke otmice se nikada ne rasvetle. Takav je bio slučaj otmice tada maloletnog Stefana Živojinovića.


- Oteli su Stefana dok je na rolerima išao u školu na Bežanijskoj kosi u Beogradu. Zvali su Bobu i rekli mu da je otet, da ode na Studentski trg i iza nekog kontejnera uzme pismo, u kojem ga čekaju poruka i kartica mobilnog telefona. On je prvo mislio da je šala, ali je ubrzo shvatio da nije - prepričava detalje otmice Novaković.


Kidnaperi su tražili da prvo sakupe novac za otkup, a onda da se na jednoj od tri
radio-stanice koje su otmičari odredili pusti reklama za neke poslovne partnere. To je bio znak da može da se obavi razmena.


- Stefan je pušten dan posle predaje para. Otmičari su ga odveli na Kalemegdan, rekli mu da sedne na klupu i da će uskoro doći roditelji po njega. Tako je oslobođen - završava Novaković.


Policija u Srbiji, ali i u svetu, vrlo retko upada na mesto gde otmičari drže žrtvu. Zato, što se uvek prvo razmišlja o životu otetog, da ga kidnaperi ne ubiju.


- Ko će ti opravdati akciju ako ga ubiju. Posle će svi pitati što niste pustili, mi smo hteli da platimo. Uspeli smo bez otkupa da spasemo trgovca Duška Krstovića iz Golubovca. Porodica je sarađivala sa policijom, jer nisu hteli da daju pare - kaže Novaković.
 

Kolumbijska veza

Nakon otmice Miškovića, zemunci su se razbežali po svetu. Planirali su da se kriju po Evropi, a posle da iz Francuske odu u Kolumbiju. Da se tu sklone na nekoliko meseci i u međuvremenu organizuju šverc heroina.
- Udarna ekipa zemunaca je pobegla, a Bagzi, Đura Mutavi i Ninoslav Konstantinović su ostali, jer su morali da prodaju neki heroin koji su ranije kupili. Srećom po policiju, koristili su jedan broj telefona koji smo prisluškivali. U međuvremenu se sa francuskom policijom dogovorimo da ih deportuju zbog lažnih pasoša.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.03.2013. 14:07
То су људи са којима је ДОС дошао на власт.
Nedelja 24.03.2013. 16:15
Jos jednom Srpska UDBAska propagandna masinerija pokusava da nas ubedi da je Jedinica za Specijalne Operacije svo zlo Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online