Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 22.03.2013.
00:11
Danas A

Dogovor o Kosovu postignut - zajednica po Ahtisariju?

Diplomatski izvori u Briselu spekulišu da se zajedničkom formulacijom premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija posle sedmog kruga pregovora, da nisu “ni blizu ni daleko od dogovora“, prikriva od javnosti da su se pregovarači složili oko zajednice srpskih opština koja će se, kako je Danasu rečeno, formirati po principima iz plana Martija Ahtisarija.

Ketrin Ešton sa Hašim Tačijem i Ivicom Dačićem posle sedme runde pregovora u Briselu
 

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, tu zajednicu činiće deset opština sa srpskom većinom na celom KiM - šest koje su već u kosovskom sistemu lokalne samouprave, plus četiri na severu Kosova. Srpske opštine će same preneti deo svojih nadležnosti na zajednicu opština. Rešenje se, kako se tvrdi, suštinski neće kositi sa Ustavom Kosova, a na narednom sastanku 2. aprila Dačić i Tači treba da reše kako će opštine na severu “preći“ iz srpskog u kosovski sistem, jer se lokalni izbori na KiM neće održati pre jeseni, a spekuliše se da bi mogli da se spoje i sa izborima za Skupštinu Kosova u martu 2014. godine.


Pozivni za Kosovo +383

Isti krugovi tvrde i da su dve strane blizu dogovora o telekomunikacijama - Kosovo bi, navodno, trebalo da dobije poseban pozivni broj +383, dok bi Srbi imali svog provajdera koji bi imao kosovsku licencu za rad. Za 2. april ostalo je rešavanje i pitanja energetike, finansiranja srpskih institucija na Kosovu iz Beograda, kao i da li će se pregovaračke strane obavezati na sprovođenje dogovora zajedničkom izjavom ili potpisivanjem sporazuma.
 

Janjić: Dačić i Tači “braća po dijalogu“

- Dačićevo i Tačijevo zajedničko pojavljivanje pred novinarima i put u Njujork istim avionom rezultat su izgrađenog poverenja tokom sedam rundi dijaloga, ali i ispunjenje postavljenih zahteva, mada to nije zajednička izjava koju traži Bundestag. Ova „braća po dijalogu“ su u istoj situaciji i kada je reč o unutrašnjoj politici i njihovoj političkoj budućnosti. Posle briselskog dijaloga njihova pozicija biće preispitana, ili na izborima ili na neki drugi način, zbog čega je obojici u interesu da se ne zamere ni međunarodnoj zajednici ni domaćoj javnosti, kao i da na sve načine spreče prevremene izbore. Ne bi čudilo da Tači sad počne i da lobira za Dačića u Socijalističkoj internacionali, pošto Borisu Tadiću to nije uspelo - rekao je za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

Iako je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton najavila 2. april kao datum završnog sastanka, izvori Danasa ne isključuju mogućnost da se narednog meseca održi i još jedna “svečana“ runda, kojom bi se završio prvi krug “premijerskog“ dijaloga. Prema nezvaničnim najavama, na jesen pod posredovanjem evropskog komesara za proširenje Štefana Filea trebalo bi da se razgovara o dugovima, deobnom bilansu, osiguranju, potraživanjima na osnovu investicija, ratnoj odšteti, penzijama i drugim socijalnim pitanjima.


Obezbediti opstanak Srba

Vlade Srbije saopštila je posle sednice kojom je predsedavao prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, zbog Dačićevog puta u Njujork na sednicu SB UN, da se “samo pravednim rešenjem problema na Kosovu i Metohiji može obezbediti trajna stabilnost u čitavom regionu i da je jedinstven stav da Beograd nastavi dijalog s Prištinom, kako bi se u konstruktivnoj atmosferi i bez pritisaka pronašla rešenja koja će obezbediti opstanak i siguran život Srba u južnoj pokrajini i otvoriti evropske perspektive za Srbiju“.


Beogradski mediji prenose Vučićevu izjavu da „predlog o Kosovu nije prihvatljiv za Srbiju i da niko u dijalogu, osim Beograda, nije pokazao spremnost na kompromis“. Vučić je obavestio članove Vlade o sadržaju sedme runde briselskog dijaloga.


Posle prvog zajedničkog obraćanja novinarima od početka dijaloga, Dačić i Tači su istim avionom otputovali iz Brisela u Njujork, na sednicu Saveta bezbednosti, na kojoj će biti razmatran redovan izveštaj generalnog sekretara svetske organizacije o situaciji na KiM.

POVEZANE VESTI

Petak 22.03.2013. 00:12
Који договор? Ако договор значи капитулација, онда се може тако назвати...
Petak 22.03.2013. 00:13
time se Sever izolira od ostatka Srbije...i time Siptari imaju mogucnost ulazska na jug Srbije bea problema.... uz pomoc Albanaca i Amera...oticice i jug Srbije....
Petak 22.03.2013. 11:11
Kao uslov za pocetak pregovora sa EU treba ubaciti da Beograd obavezno udje u sastav Srpskih opstina na Kosovu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online