Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.02.2010.
09:11
Tanjug A

Jeremić: Srbija sačuvala mir i stabilnost u regionu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da je Srbija u protekle dve godine diplomatske borbe za Kosovo sačuvala mir i stabilnost u regionu, pokrenula istorijski proces pred Međunarodnim sudom pravde i zadržala broj priznanja samoproglašene nezavisnosti na minimumu.

Jeremić je u intervjuu dnevniku "Danas" istakao da će Beograd u narednom periodu učiniti sve da ponovo pokrene pregovarački proces o statusu i da teme Kosova i evropskih integracija ostanu razdvojene.

"Srbija se pre dve godine suočila s pokušajem nametnutog otimanja 15 odsto svoje teritorije, koje su podržale neke od najmoćnijih zemalja sveta, u teškoj ekonomskoj situaciji i u periodu blokade procesa evropskih integracija. Opredelili smo se za diplomatsku borbu, strpljivu i energičnu, čime smo napravili presedan u istoriji ovih prostora", istakao je srpski ministar.

Sačuvali smo mir i stabilnost u regionu: Vuk Jeremić

On je kazao da najveći uspeh za dve godine predstavlja to "što smo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost u regionu, uprkos destabilizirajućem ponašanju prištinskih vlasti".

"Uspeli smo da međunarodna priznanja samoproglašene nezavisnosti zadržimo na veoma niskom nivou, uprkos žestokim pritiscima. Izborili smo se za proces pred Međunarodnim sudom pravde i da se za njega aktivno zainteresuje veliki broj država, čime smo od njega napravili najveći proces u istoriji međunarodnog prava", smatra Jeremić.
 

U isto vreme,dodao je on, ubrzano je nastavljen proces evropskih integracija i 2009. godina je bila izuzetno uspešna i u diplomatskoj borbi za Kosovo i Metohiju i u napredovanju Srbije ka članstvu u EU.

Kao najveći neuspeh u proteklom periodu šef diplomatije je označio to što februara 2008. nije sprečeno nasilje na ulicama Beograda nastalo kao reakcija na samoproglašenje nezavisnosti u Prištini.

Odoleli smo pritiscima: Vuk Jeremić

Upitan koji su to najveći izazovi koji tek predstoje, Jeremić je rekao da će "ključni trenutak biti onda kada Međunarodni sud pravde bude saopštio svoje mišljenje o nelegalnosti jednostrano poglašene nezavisnosti Kosova", nakon čega će Srbija učiniti sve da dođe do obnove dijaloga o statusu.

"Što se tiče severa Kosova i Metohije, veoma je važno da u ovom osetljivom trenutku niko od aktera ne napravi bilo kakav radikalni korak", naveo je Jeremić, ističući da je za Srbiju veoma važno što se EU zvanično distancirala od plana međunarodnog civilnog predstavnika Pitera Fejta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online