Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.12.2018.
21:56
Vestionline, Tanjug A

UN obaveštene o opasnim potezima Prištine

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da je pismom članicama UN želela da ih obavesti o neodgovornim, besmislenim i opasnim potezima Prištine, čime je demantovala premijera privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja koji tvrdi da je ona tražila od članica UN da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

Tanjug
Ana Brnabić: U pismu na pet strana piše i da Priština ne poštuje Briselski sporazum

- Nisam pozvala članice UN da povuku priznanje nezavisnosti Kosova. Pismo o kojem priča Haradinaj poslala sam 16. novembra nakon što su uveli takse od 10 odsto. U tom trenutku potpuno transparentno, to je bila odluka sa sednice Vlade da sve države članice UN obavestim o neodgovornim, besmislenim i opasnim potezima Prištine - rekla je premijerka odgovarajući na pitanje novinara u Banji Koviljači.

Navela je da je o potezima Prištine želela da upozna i države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i one koje to nisu učinile.


Brnabić je rekla da je u pismu na pet strana navedeno da Priština ne poštuje Briselski sporazum, a da je Beograd ispunio sve što je bilo predviđeno tim dokumentom.

Takođe, u pismu se pominje slučaj ubistva Olivera Ivanovića i činjenica da Priština nije dozvolila Beogradu da pomogne u toj istrazi, kao i da prištinske institucije ne dele informacije o toj istrazi sa Beogradom.

U pismu je, kaže, ukazala i na hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića i Srba sa KiM, te na upad jedinica ROSU na sever KiM što je, kako je istakla, suprotno svim sporazumima.

Navela je da je članice UN obavestila da Priština ne samo da ne poštuje međunarodne sporazume, poput Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244, već ni sopstvene zakone i tzv.kosovski Ustav.

- Samo sam skrenula pažnju na činjenice, argumente i na to da Priština svojim odlukama ugrožava regionalni mir, stabilnost i sve što se EU trudi da postigne kroz regionalno povezivanje - istakla je premijerka.

Ona je ponovila da je pismo poslala 16. novembra i da je od tada Priština povećala takse od sto odsto, kao i da je protiv svih sporazuma i sopstvenih zakona i Ustava usvojila odluku o formiranju tzv. vojske Kosova.

- Ukoliko žele dalje da antagonizuju situaciju, da uvode takse i šta god, pošto je to toliko besmisleno, da ne mogu da zamislim šta bi dodatno mogli da urade, ali onda Haradinaj i njegov tim moraju da smisle nešto pametnije, a ne da se pozivaju na pismo od 16. novembra - zaključila je premijerka.

Premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj rekao je u petak da je neprihvatljivo to što se EU nije oglasila povodom pisma u kojem je, kako tvrdi, premijerka Srbije Ana Brnabić zatražila od zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da povuku ta priznanja. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online