Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 18.03.2013.
15:35 >> 18:43h
Beta A

File: Datum zavisi od dijaloga sa Prištinom

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas u Beogradu da će dobijanje datuma o početku pregovora Srbije sa EU u junu zavisiti od ispunjavanja reformi i vidljivog i održivog napretka u normalizaciji odnosa s Prištinom.

Štefan File i Tomislav Nikolić
 

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je danas da odluka EU o datumu početka pregovora o prijemu Srbije zavisi od sprovođenja reformi u Srbiji i od napretka u njenim odnosima s Prištinom, dok srpski zvaničnici kažu da je Srbija zaslužila datum, zbog čega je potrebno da ustupak učine i kosovski predstavnici.

Evropski komesar za proširenje je rekao da, zajedno sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, podržava aspiracije Srbije ka EU i izrazio podršku dinamici dijaloga premijera Srbije i Kosova, kao i sastanku predsednika.

 

File je istakao da se napori Srbije moraju posebno intenzivirati u oblasti sudstva, borbe protiv korupcije i diskriminacije, a da napredak mora biti ostvaren i u oblasti slobode medija i inkluzije pripadnika ranjivih grupa.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je istakao da je Srbija spremna za svaku vrstu dijaloga s EU i da neprekidno radi na tome da zaključak u izveštaju Evropskog saveta bude pozitivan kako bi Srbija dobila datum za početak pregovora.

Tomislav Nikolić je ocenio da nema nikakve razlike između njegovih izjava i izjava premijera Ivice Dačića o napretku dijaloga Beograda i Prištine.
 

"Nema nikakvih razlika između izjava predsednika i premijera Srbije, izuzev o tome što sam ja iskazivao optimizam, ubeđen u to da sa druge strane može pozitivno da se odgovori na naša, kako vi kažete, popuštanja, na našu rezoluciju Skupštine; a premijer Dačić ima više kontakata s Prištinom, pa mu se čini da toga ne može da bud", rekao je Nikolić posle razgovora u Beogradu s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.


Nikolić je dodao da neće biti iznenađenja iz državnog vrha i da "u tom timu nema slabe karike", a svi poštuju skupštinsku rezoluciju o Kosovu.  Predsednik Srbije je rekao da je platformom predloženom za tu rezoluciju "založio" svoju političku karijeru "koja je beznačajna u odnosu na ono što može da donese - mir i stabilnost na Balkanu i vezu srpske zajednice sa Srbijom, i Srbiju u Evropskoj uniji".
 

"Nisam želeo da se krijem kao neki moji prethodnici - neko iza Ustava Srbije, a neko iza činovnika", rekao je Nikolić.
 

Nikolić je rekao da je skupštinska rezolucija o Kosovu najviši i najnižzi nivo Srbije u dijalogu s Prištinom: "Nemamo pravo da tražimo više nego što piše u rezoluciji, niti da siđemo niže. Da bi se došlo do dogovora, potrebno je i da drugi nešto urade", rekao je Nikolić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.03.2013. 15:47
Datum zavisi o dijalogu, ako Srbija prizna KiM, možda će dobiti fantomski datum, ali nikada je neće primiti u EU ! Poslije dolaze na red drugi dijalozi.....
Ponedeljak 18.03.2013. 15:52
Само нас уцењујте! Што више то боље! Ваљда ће овај народ једном схватити колико нам ЕУ жели добро. Нема краја уценама и понижавању док год не покажемо јасно своје ставове.
Ponedeljak 18.03.2013. 15:51
Da,dok je trebalo isporučiti Ratka Mladića nisu trebali nikakvi drugi preduslovi.I kad se Srbija odrekne Kosova,kakvi li će biti sledeći ultimatumi? Koliko vidimo da srpske vlasti,bez obzira koja je na vlasti tvrdoglavo srljaju prema navodnoj Evropi...Bolje bi bilo da svi sjednete i malo se odhladite i međusobno se dogovorite...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online