Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 17.03.2013.
17:04
pressonline.rs A

Srbi se leče od raka u Albaniji

"Vidatoks", kubanski lek koji, navodno, karcinom pretvara u hroničnu bolest, se u Srbiji može kupiti uglavnom putem interneta, uprkos tome što u našoj zemlji nije registrovan.

U Srbiji nije podnet zahtev za registraciju "vidatoksa", a u Albaniji je taj postupak u toku

- Do danas nije podnet zahtev za registraciju "vidatoksa" - izjavio je za pressonline.rs Aleksandar Tucović, portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.


Na pitanje da li se može prodavati lek koji nije registrovan, u Agenciji su odgovorili da to nije po zakonu.


- Zakon brani distribuciju lekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet i to su takozvani "sivi lekovi" - izjavio je Tucović.


Klinike u Tirani leče "vidatoksom"

Postoji nekoliko klinika u Albaniji, uglavnom u Tirani, koje bolesnike leče upotrebom ovog leka. Sve više pacijenata iz Srbije odlazi u ove klinike na lečenje, uglavnom zbog nešto nižih troškova u odnosu na druge ustanove.


Jedna od njih je klinika "Kubana", koja je u Tirani otvorena pre dve godine. Albansko zakonodavstvo ne brani upotrebu homeopatskih lekova, ali je u toku postupak registracije "vidatoksa".


Pored onkologa, na klinici radi nekoliko lekara homeopata koje obavljaju detaljan razgovor sa svakim pacijentom i nakon toga određuju dozu i način upotrebe leka.

Lek na bazi otrova crvenog škorpiona

Kuba je u julu 2011. godine počela s izvozom ovog leka namenjenog terapiji raka na bazi otrova crvenog škorpiona, (Rhopalurus junceus), iz familije Buthiade, koji obitava u istočnim oblastima te karibske zemlje.

"Vidatoks" je proizveden od pet proteina izdvojenih iz otrova "crvenog škorpiona", koji spada među endemske vrste na Kubi. Lek je nastao posle 15 godina istraživanja.


Nelegalno prodavanje putem inerneta

Na internetu se može naći veliki broj oglasa, putem kojih privatna lica prodaju ovo medicinsko sredstvo, a cene se kreću od 150 evra do 250 evra po bočici. Međutim, postoje i firme koje se bave prodajom "vidatoksa", čije su prezentacije i kontakt podaci dostupni svima.


Na sajtu kompanije koja navodi da se bavi distribucijom ovog leka na prostoru Balkana, iako ni u jednoj zemlji na ovim prostorima nije registrovan, objašnjavaju da se klinika nalazi u Tirani, jer Albanija dozvoljava uvoz "vidatoksa".


Na poziv novinara na kontakt telefon koji se nalazi na sajtu, rečeno je da potrebnu količinu leka dostavljaju na kućnu adresu, bez prethodne provere. Cena bočice od 30 ml je 220 evra sa troškovima dostave.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.03.2013. 18:10
"Srbi se leče od raka u Albaniji" Наслов треба да гласи: Србија неспособна да увезе лек! Сигурно нико неби ишао у албанију да се лечи да не мора!!!
Ponedeljak 18.03.2013. 07:09
Ako pomaže, i ako bolesnik ima novca za taj lek - i treba.
Nedelja 17.03.2013. 21:05
Чудо да Албанија као кандидат за ЕУ дозвољава тако нешто, кад је јасно да су само интереси битни али не и људски животи! Да нешто што не доноси профит, а вреди, се одбацује! Ако је ово истина, онда је жалосно, али треба кривити власт а не људе!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online