Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.08.2014.
08:00
B92, CNN A

Otrov pčela, škorpija i zmija krije lek protiv raka

Dipanjan Pan, naučnik Univerziteta u Ilinoisu, sa svojim timom došao je do otkrića koje bi moglo da zaustavi umnožavanje ćelija raka, sudeći prema studiji prezentovanoj ove nedelje na konferenciji Američkog društva hemičara. Istraživanje je još uvek u ranoj fazi ali je, u okviru laboratorijskih ispitivanja, zabeležen veliki uspeh u zaustavljanju umnožavanja ćelija raka dojke i melanoma.

Razvijena je tehnika koja omogućava izdvajanje određenih proteina i peptida u otrovu, čime se deluje samo na ćelije raka

Panova tehnika uključuje i upotrebu nanotehnologija da bi se dobio sintetisani element sličan otrovu koji proizvode pčele, zmije i škorpije, piše CNN.


Najveći problem koji se javlja prilikom lečenja otrovom su propratni neželjeni efekti. Kod uboda pčela, na primer, koža postaje bolna i otečena jer melitin, glavni toksin pčelinjeg otrova, uništava ćelijske membrane, a može doći i do zgrušavanja krvi i oštećenja srčanog mišića i nervnih ćelija. Svojstva otrova zaslužna za ubijanje ćelija raka uništavaju i zdrave ćelije, otprilike isto kao što hemoterapja uništavajući ćelije raka izaziva i oštećenje zdravih ćelija i bolne propratne efekte.
 

Nema uništavanja zdravih ćelija

Za razliku od hemoterapije, ova tehnika bi, u teoriji, trebalo da utiče samo na ćelije raka. Ako se ispostavi da je efikasna, prirodne komponente koje ulaze u sastav otrova mogle bi da postanu osnova za čitavo obilje lekova namenjenih lečenju raka. Panovo istraživanje temelji se na velikom broju naučnih otkrića koja su pokazala da toksini iz otrova mogu da unište ćelije raka bez razaranja zdravih ćelija.

Ali, Panova laboratorija razvila je tehniku koja omogućava izdvajanje određenih proteina i peptida u otrovu, tako da otrov može da spreči razmnožavanje ćelija raka bez štetnih propratnih posledica. Njegova laboratorija otkrila je i kako da sintetiše ove korisne ćelije.


Sintetički materijal se prenosi do ćelija raka upotrebom nanotehnologije.


- Zahvaljujući tome što je ceo toksin kamufliran kao deo nanočestice, moguće je zaobići zdrave ćelije jer ga privlače samo ćelije raka - izjavio je Pan.


Drugim rečima, pošto je tako tesno upakovan u nanočesticu, nemoguće je da procuri i izazove druge probleme.


Prilepljene za ćelije raka, ove nanočestice sa sintetisanim otrovom mogu ili da uspore, ili zaustave njihovo umnožavanje i na taj način spreče širenje raka. Čini se da čestice u pčelinjem otrovu zaustavljaju naročito matične ćelije raka (CSCs).

- To je ono što nas interesuje - te ćelije uzrokuju metastazu i vraćanje raka. Ako možemo temeljnije da uklonimo rak koristeći ovu tehniku, imamo potencijalno bolji tretman za lečenje raka - zaključio je Pan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online