Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 17.03.2013.
13:53
Beta A

Patrijarh: Povratak Srba na Kosovo treba da bude naš zahtev

Srpski patrijarh Irinej poručio je u nedelju da u svim razgovorima o Kosovu i Metohiji Srbija treba kao najvažniji zahtev da se postavi povratak Srba na te prostore.

Patrijarh Irinej: Ako neka bezočna sila učini da ostanemo bez Kosova i Metohije, uvek imamo primer jevrejskog naroda koji je 2.000 godina čekao Jerusalim i dočekao ga
 

"Jedan od prvih koraka i tačaka u razgovorima, danas i sutra, uslov i zahtev koji mi treba da postavimo treba da bude povratak velikog broja Srba na Kosovo i Metohiju", poručio je patrijarh sa današnje akademije u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom devetogodišnjice nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji.
 

Pročitajte još:

* Devet godina od pogroma Srba sa KiM

On je naveo da je sa Kosova prognano 240.000 Srba i da je obaveza države da pomogne onima koji još žive na Kosovu kako bi se tamo zadržali, kao i prognanima da se vrate.


Patrijarh je poručio da nad sudbinom Kosova i Metohije ne treba očajavati i da Kosovo jeste, biće i ostaće srpsko dok je "u našim mislima".


"Ako neka bezočna sila učini da ostanemo bez Kosova i Metohije, uvek imamo primer jevrejskog naroda koji je 2.000 godina čekao Jerusalim i dočekao ga je", naveo je Irinej.

Još niko nije odgovarao za zločin

On je ukazao da za nasilje nad Srbima od 17. marta 2004, u kojima je stradao narod i uništene srpske svetinje, niko nije odgovarao.


"Siguran sam da smo mi kojim slučajem tako nešto učinili da bi ceo svet za to znao. Pisale bi se knjige i knjige o tome i pričale priče o tom zlu", dodao je patrijarh.


On je napomenuo da svetinje na Kosovu nemaju značaj ukoliko tamo nema srpskog naroda.


"Ako smo preživeli pet vekova pod Turcima, preživećemo i ovo sada. Ne smemo da očajavamo", dodao je poglavar Srpske pravoslavne crkve.


Akademiju "Zločin bez kazne", koja se održava u Narodnom pozorištu, organizuje Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, a među prisutnima je i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.03.2013. 14:09
чему да се врате , го је "гарант" мира и безбедности ? светлост и тама се не мешају и не коегзистирају један поред другога , када је тама онда је тама , а када је светлост онда таме нема ...
Nedelja 17.03.2013. 16:37
Kad bi se ponovo vratili ovni bi ih ponovo protjerali!
Ponedeljak 18.03.2013. 02:23
Sve mlako, nedoreceno i nejasno "treba,...da smo...ako..". On je jedino konkretan u obracunima sa episkopima koji mu se usprotive i ulagivanjima papi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online