Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 18.03.2013.
01:07
J. L. Petković - Vesti A

Miris paljevine i danas guši Srbe

Sve je počelo vešću prištinskih medija da su Srbi oterali trojicu albanskih dečaka u smrt. U kampanji koja je trajala do kasno u noć 16. marta 2004. ponavljalo se ono to će se ubrzo ispostaviti kao laž - a to je da su srpski mladići psima naterali šestoricu albanskih dečaka iz sela Čabra kraj Zubinog Potoka u nabujali Ibar, gde su se trojica udavila. Sutradan, Srbi su doživeli pogrom, strahovit talas nasilja koji se pamti kao Kristalna noć na Kosovu. Ubijeno je 19 osoba - osam Srba i 11 Albanaca, dok se dvoje Srba još vode kao nestali.

Devet godina od martovskog pogroma na Kosmetu
 

Za samo dva dana povređene su 954 osobe, među njima 143 Srba i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s Albancima. Proterano je 4.012 Srba, etnički očišćeno šest gradova i devet sela, a porušeno, zapaljeno ili teško oštećeno 935 srpskih kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira.

Repriza četiri godine kasnije

Onima koji žive u Kosovskoj Mitrovici u ružnom sećanju ostao je još jedan 17. mart, onaj iz 2008. godine.
- Tog jutra oko 5.00 probudile su me bombe jer je neko naredio da se baš tog dana preuzme sud u Severnoj Kosovskoj Mitrovici. Užas, ranjen moj komšija i paljba iz svih mogućih oružja punih pet sati. Nadam se da se više nikada neće ponoviti nijedan 17. mart nalik onima iz 2004. ili 2008. godine - kaže Dušan Radaković.

 

- U sećanju mojih komšija, rođaka, prijatelja potisnut je onaj strah od zvuka sirena koje su oglašavale dolazak aviona 1999. Ali sablazan 17. marta 2004, miris paljevina pomešan sa mirisom straha i smrti još osećamo u svojim nozdrvama. Kao da je bilo juče - kaže Ivan Miljković, meštanin Gračanice.


Da im se nešto crno sprema, Srbi koji žive nadomak Prištine slutili su još 15. marta kada je u Čaglavici ranjen dečak Jovica Ivić i u teškom stanju prenesen u bolnicu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici.


- Jutro je bilo nekako tiho, kao kada se more umiri pred buru. Na lokalnom radiju se svakih pet minuta čitalo obaveštenje o protesnom skupu u Čaglavici zbog ranjavanja Joce. Dok smo sa skupa pozivali na zaštitu Srba, počelo je komešanje, jer je neko preneo vest da je više hiljada Albanaca krenulo put Čaglavice, da su probili kordon. Kao po komandi, krenuli smo im u susret - seća se Ivan.


Glavni put koji vodi iz Prištine je već bio blokiran, Kforovi transporteri su im preprečili put, a odmah iza su bili Srbi na barikadama.

Ništa im nije sveto: Na meti Šiptara bile srpske crkve i manastiri
 

- Odjednom se pojavila masa Albanaca, prišli su nam tako brzo i blizu da su nam videli i lica. Prvi kordon specijalaca ih je zaustavio. Uzvikivali su i potiskivali kordon dok nisu došli do borbenih vozila. Tada su preskočili zaštitnu ogradu i jurnuli ka srpskim kućama. To je bio početak haosa. Odjekuju pucnji, prolama se prasak jer je neko bacio bombu. Ubrzo je zapaljenja prva kuća, druga, pa treća. Gust crni dim prekrio je nebo. Grupa Srba izvlači ljude iz zapaljenih kuća. Čuju se jecaji i plač. I svi osećamo strah - kazuje Ivan.

Sakriveni u plastu sena

Ivan Miljković priča da je posle napada na Čaglavicu velika grupa Albanaca iz naselja Ajvalija krenula ka Gračanici.
- Gotovo svi Srbi brane svoje kuće. Uveče su svi na barikadama koje su postavljene na ulazu u selo iz pravca Prištine i na izlazu prema Kišnici. Na putu ka kući zatičem starog drugara. Sedi u kolima sa suprugom. Priča mi da su morali da napuste kuću u Čaglavici, da su poneli nešto stvari i novca. Nisu imali gde. Ponudio sam ih gostoprimstvo. Iste večeri bili smo na straži. Nas dvojica i moj prvi komšija, sakriveni u plastu sena i naoružani sekirom, vilom i motikom, čuvali smo stražu. U daljini je nebo iznad Čaglavice još gorelo - priča Ivan.

Dušan Radaković iz Kosovske Mitrovice ni sumnjao nije kakav će biti 17. mart.
- Baš tog dana sam oko 11 sati prelazio glavni most na Ibru. Nosio sam novu crvenu jaknu i farmerice. Na mostu me je sačekalo oko 200 ljudi koji su uzvikivali čudne parole i mahali zastavama Albanije. Bio sam među prvih desetak Srba koji su sačekali tu masu na početku Ibarskog mosta. Sećam se deke i bake koji su sedeli na Trgu Braće Milić odmah pored mosta, pa dohvatili stare mačuge da se biju sa masom koja je navirala preko mosta.

- Dok je trajao prvi talas batinjanja, sakupio se veliki broj Srba i sa kamenicama i palicama su krenuli na kalašnjikove i pištolje. Sećam se da sam skoro 200 metara puzio Kolašinskom ulicom da bih sačuvao živu glavu. Pocepao sam jaknu i farmerke i sačuvao glavu. Dosta mojih drugara je bilo povređeno i ranjeno - seća se Dušan.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.03.2013. 07:36
I ovo ide na dusu vlasti u Beogradu a time i srbima iz Srbije! Istog trena je drzava trebala da odreaguje i za sat vremena sa svih strana uci na Kosmet i odbraniti srpski narod od povampirenog siptarskog fasizma. A popsle se povuci i pregovarati sa EUFOROM uz prigovor o njihovoj inertnosti. Sta smo mi pokazali? Kukavicluk i poniznost ! Srbijo sram te bilo!
Ponedeljak 18.03.2013. 01:39
...srbs, tell to the world (never again) 'butchering' serbs on Kosovo and Metohija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online