Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 14.03.2013.
14:39
Srna A

Rusija: Posle Kosova, mogu da vam traže Vojvodinu i Sandžak

Ruski akademik Jelena Guskova je na okruglom stolu "Srbija i kosovsko pitanje" u Beogradu rekla da bi Srbija bolje zaštitila svoje interese ako bi odbacila ultimatume i tražila bolje uslove istančanom diplomatskom igrom i manevrisanjem, uz podršku zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova i Metohije, istakavši da “davanje“ jednog dela teritorije danas, može da znači “davanje“ nekih drugih delova teritorije sutra.

Zapad "mami" Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, a tome treba reći "ne"
 

Ona je rekla da se čini kao da se Beograd brani, i to ne previše snažno, i da je jasno da međunarodni posrednici od Srbije traže priznanje Kosova i Metohije i da je "mame datumom za EU".


Pri tome, kaže Guskova, datum o početku pregovora sa EU ne znači i da će Srbija biti primljena u Uniju.


"Bolje je reći ’ne’ i zamrzavanje situacije, pa neka razmisle šta osim članstva u EU još mogu da ponude Srbiji", rekla je Guskova i dodala da posle Kosova može doći na red Vojvodina, jug centralne Srbije i Sandžak.

Pantić: Rešenje moguće samo sa izvršnim ovlašćenjima

“Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji sa izvršnim ovlašćenjima i nadležnostima jedino je rešenje na koje Beograd može da pristane“, rekao je u četvrtak zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić na okruglom stolu "Srbija i kosovsko pitanje", istakavši da to ne podrazumeva ni podelu Kosova i Metohije ni priznanje nezavisnosti, nego autonomiju Albanaca u okviru Srbije i autonomiju Srba koji žive unutar pokrajine.


Ona je istakla da u diplomatiji postoji mogućnost da se kaže "ne" i da se suprotstavi zapadnoj politici, ali je za to potrebno napraviti "plan za sto koraka unapred".


Guskova je navela da postoji razlika između toga da li politiku Srbije vode političari koji misle samo na svoje fotelje ili državnici koji vode računa o budućnosti naroda.


Okrugli sto "Srbija i kosovsko pitanje" organizovali su Institut za evropske studije i Centar za istraživanje migracija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.03.2013. 16:02
Mile druže, kakva je to onda Srbija, kada mala banda može da joj uzme dušu ???? Naši preci, vječna im slava, nisu ni najmoćnijem neprijatelju dali ni D od duše ! Kakva je to Srbija danas, kada narod dozvoljava da ih par političara šamara sa frazama, koje ni oni ne razumiju, jedino je svima jasno da je amputacija teritorija neminovna ! Ova gospodja je u pravu, ne treba biti pametan, pa da se poslože kockice EU i SAD ! Veliko NE, SRBIJO, BUDI SE !!!!!!!
Četvrtak 14.03.2013. 16:51
Руси време је да нас окупирате.Ми и не заслужујемо да нас Срби воде.Ми смо јадан народ.Ми не заслужујемо државу.
Četvrtak 14.03.2013. 16:03
Oni ne traze, oni uzimaju. Jedino tamte za milione srpskih zivota i veliku vecinu Srba izginulih u ratovima koje su vodili Karadjordjevici su bile teritorije. Ako nam uzmu Rasku i Vojvodinu, a na poganom putu su to da urade, ostace samo zaboravljeni srpski zivoti izgubljeni za kolonije ovih fukara koji nam sada otimaju ono sto su nam ranije odobrili. Buduci da u proteklih 110 godina imamo ovake saveznike, dobro da nas je ostalo i za pod vocnjak. Ovo je jako dobar primer, nama, ljudima sa svescu neolitskih kultura, da teritorije nije dovoljno osvojiti da bi ih zadrzao. Nemanjici su srednjevekovna i nasa najveca dinastija pa su opet Srbe ujedinjavali oprezno i postepeno, stotinama godina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online