Četvrtak 14.03.2013.
14:39
Srna

Rusija: Posle Kosova, mogu da vam traže Vojvodinu i Sandžak

Zapad "mami" Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, a tome treba reći "ne"
 

Ona je rekla da se čini kao da se Beograd brani, i to ne previše snažno, i da je jasno da međunarodni posrednici od Srbije traže priznanje Kosova i Metohije i da je "mame datumom za EU".


Pri tome, kaže Guskova, datum o početku pregovora sa EU ne znači i da će Srbija biti primljena u Uniju.


"Bolje je reći ’ne’ i zamrzavanje situacije, pa neka razmisle šta osim članstva u EU još mogu da ponude Srbiji", rekla je Guskova i dodala da posle Kosova može doći na red Vojvodina, jug centralne Srbije i Sandžak.

Pantić: Rešenje moguće samo sa izvršnim ovlašćenjima

“Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji sa izvršnim ovlašćenjima i nadležnostima jedino je rešenje na koje Beograd može da pristane“, rekao je u četvrtak zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić na okruglom stolu "Srbija i kosovsko pitanje", istakavši da to ne podrazumeva ni podelu Kosova i Metohije ni priznanje nezavisnosti, nego autonomiju Albanaca u okviru Srbije i autonomiju Srba koji žive unutar pokrajine.


Ona je istakla da u diplomatiji postoji mogućnost da se kaže "ne" i da se suprotstavi zapadnoj politici, ali je za to potrebno napraviti "plan za sto koraka unapred".


Guskova je navela da postoji razlika između toga da li politiku Srbije vode političari koji misle samo na svoje fotelje ili državnici koji vode računa o budućnosti naroda.


Okrugli sto "Srbija i kosovsko pitanje" organizovali su Institut za evropske studije i Centar za istraživanje migracija.

2024 © - Vesti online