Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.03.2013.
13:25 >> 16:57h
RTS A

Nikolić: Moguće odbijanje ponude Brisela

Moguće je da ćemo danas u Briselu dobiti papir koji nećemo moći da prihvatimo, rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić u izjavi za RTS. Nikakvi darovi, pokloni ni datumi ne mogu da nateraju Srbiju da ide protiv interesa svog naroda, poručio Nikolić.

"Nikakvi darovi ni datumi ne mogu da nateraju Srbiju da ide protiv interesa svog naroda"
 

- Nikakvi darovi, pokloni ni datumi ne mogu da nateraju Srbiju da ide protiv interesa svog naroda, rekao Nikolić.

Upitan kakav je to papir, Nikolić je rekao da je to nacrt prava koja bi imala srpska zajednica u okviru prištinske administracije i da su to prava koja su u Prištini predviđena zakonima o lokalnoj samoupravi i drugim aktima.

"Ako nam ponude papir koji je prepis zakona koji su u međuvremenu doneti u Prištini, bez ikakvog razmišljanja o tome šta su prava Srbije, ako iz tog papira bude jasno da oni bezmalo priznaju Kosovo kao državu, a o Srbiji ne vode računa, onda znači da nas EU ipak neće u svom sastavu. Mi smo u ovih, skoro godinu dana, otvorili mnogo puteva svesni toga da može da se desi da nas neko postavlja pred ultimatume", kazao je Nikolić.

Kako je rekao, Srbija nikada nije podnosila ultimatume. "Zašto bi sada?"

"Nikakvi darovi, pokloni ni datumi ne mogu da nateraju Srbiju da ide protiv interesa svog naroda", rekao je Nikolić.

Koja je Nikolićeva "crvena linija"?

Na pitanje šta je njegova "crvena linija", predsednik Srbije je rekao da je njegova "crvena linija" da Srbija prepoznaje Kosovo kao teritoriju koja je specifična u odnosu na druga delove Srbije.

"Srbija je spremna da prihvati mnogo toga što je Kosovo uz pomoć UN i EU već steklo. Zna da Kosovo takvo kakvo jeste ima i ustav, i zakone, i predsednika, i vladu, i parlament. Ali, na toj teritoriji koju nikada nećemo priznati kao nezavisnu državu postoji velika srpska zajednica koju potpuno želimo da očuvamo i da joj omogućimo povratak", naglasio je Nikolić.

 

Prema njegovim rečima, za Srbe na Kosovu i Metohiji trebalo bi da važe prava koja Srbija daje Albancima na Kosovu i Srbi neće tražiti ništa drugo od onoga što dogovori Srbija za njih i što posle moraju da ostvaruju, u saradnji sa institucijama u Prištini i sa međunarodnom zajednicom.

Nikolić je rekao i da, sve dok se bude bavio politikom, za njega postoji "crvena linija", da građani Srbije imaju pravo da je "pomeraju napred ili nazad, da se slože ili ne slože", a da bi predsednik morao da izvuče posledice iz toga što se građani Srbije sa njim ne slažu.

Prema njegovim rečima, Srbi ne traže nezavisnost od Kosova,koje samo po sebi nije nezavisno, niti traže da budu Republika Srpska, ali traže da ih neko prepozna kao ljude koji dole žive i imaju prava, a ne kao ljude za koje se priprema jednog dana preseljenje.

"Onda bi taj problem nestao za međunarodnu zajednicu kao što je nestao kad je Hrvatska proterala Srbe, kao što je nestao i u drugim delovima bivše Jugoslavije kad su Srbi proterani", zaključio je Nikolić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.03.2013. 13:31
Da li ce ovom posetom Briselu biti ispisane najsramnije stranice Srpske istorije?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online