Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 11.03.2013.
05:26
Z. Gligorijević - Vesti A

Oficirska sablja za seču repe

Goran Ivanković iz Paraćina, lekar specijalista urologije u ćuprijskom Zdravstvenom centru, skoro svakog dana operiše. Ovaj vrsni stručnjak bavi se i istraživačkim radom, pa je sklon da se bavi raznim hobijima koji će mu zaokupiti misli i odvojiti ga od jednoličnosti stručnog rada. U tome mu pomažu starine, koje ne samo što sakuplja, već i popravlja u svojoj radionici.

Kolekcija pušaka: Ivanković pokazuje pušku iz Timočke bune
 

- Još kao dečak voleo sam da se penjem po napuštenim tavanima i tražim zanimljive stvari koje su vezane za našu istoriju. Veliki uticaj na mene nesumnjivo je imao i moj pradeda Relja, učesnik Balkanskih i Prvog svetskog rata - priča Ivanković, koji ima oko 100 eksponata. Osnivač je i paleontološke zbirke paraćinskog muzeja, jer je prvi muzeju poklonio zube mamuta, koje je, kao i dosta fosila, pronašao na obali Morave, dok on u svojoj kući ima okamenjenog puža i neolitske predmete stare preko 5.000 godina.
 

Mikroskop pronađen na đubrištu

Četnici bez metaka

Najveći deo zbirke ipak čini naoružanje. Nainteresantnija je puška srpske vojske iz Timočke bune, koja podseća na ukidanje takozvane stajaće vojske zbog čega je i izbila buna. Iako je okupator tražio da sve puške budu uništene, narod je opet sačuvao po neki primerak. Najvredniji ruski diverzantski nož iz Drugog svetskog rata, jer je veoma redak. Najstariji je francuski bajonet, star skoro dva veka.


- Imam pušku britiš lienfild, kalibra 303 milimetra, koju su saveznici Englezi za vreme Drugog svetskog rata slali četnicima. Nažalost, oni su sa njima mogli samo da se poštapaju, jer taj kalibar nije korišćen kod nas, pa nisu imali municije. Imam i kolekciju bajoneta, među kojima je turski bajonet sa ćilibarom, švajcarski, švedski i kozački bajonet. Tu je i konjička sablja, a čak sam se i dočepao komada aviona F-16, koji je 1999. godine oboren iznad Šapca - nabraja doktor Ivanković.


Neke istorijske predmete je sam pronašao, neke dobio na poklon, neke je kupovao od meštana.
-Video sam oficirsku sablju kod nekih seljaka koji su njome sekli repu. Tražili su da im zauzvrat nabavim nešto. Kada sam im to nabavio, tražili su drugu stvar. Na kraju je nisam ni uzeo. Drago mi je makar što su prestali da je koriste kao srp, već su počeli da je čuvaju - priča Ivanković za "Vesti".
 

Tavani kriju istoriju: Goran Ivanković

Barut i novine

Njemu je posebno draga i rudarska lampa koju je dobio posle izlaska iz jame Vodna u Strmostenu, u kojoj je bio 450 metara ispod zemlje. Ima i sat iz podmornice iz sedamdesetih godina prošlog veka koji još uvek radi. Ponosan je i na austrijski mikroskop iz 1880. godine, ali i na dva francuska pištolja iz prve polovine 19. veka, koje je uramio. Manji pištolj bio je tajni, a punio se barutom, koji se zatvarao novinama. Zanimljivo je da je mikroskop pronašao među starim gvožđem na paraćinskom otpadu. On ga je reparirao za desetak dana, tako da je sada ispravan.


Ima i kolekciju fotoaparata, od kojih ističe zorki 4k, koji je nekada bio najčuveniji fotoaparat. Ivanković je veliki ljubitelj radija, pa omiljene programe sluša na lampašima starijim od pola veka.


- Prilično se bahato odnosimo prema starinama. Svi kolekcionari brižno sakupljaju i čuvaju predmete, ali njihova sudbina je da pređu u drugu kolekciju, jer retko ko iz familije nastavi da čuva i sakuplja eksponate. Zbog toga želim da moja kolekcija bude popisana kako bih mogao da je predam muzeju - kaže Ivanković.
 

Rovovske bitke

Bajonet su prvi put upotrebili Francuzi 1642. godine u borbama u Flandriji, da bi ga zvanično uveli 1669. opremivši jedan puk kraljevih strelaca. Pošto se pokazao kao efikasno oružje, u 17. veku dobijaju ga i redovne vojske Holandije i Engleske. Početkom 19. veka postaje sastavni deo naoružanja nižih činova pešadije, inženjerije i saniteta u srpskoj vojsci. U balkanskim ratovima, a posebno u Prvom svetskom ratu, bajonet na pušci gospodario je ratištima širom Evrope zbog rovovskog načina ratovanja.

 

Naučni radovi

Naš sagovornik je u okviru urologije ostvario značajne rezultate i na naučnom, a ne samo na praktičnom medicinskom polju. Najviše se bavio endemskom nefropatijom, takozvanom balkanskom nefropatijom, koja vlada u slivovima velikih reka. Istraživao je uticaj magnetnih polja na čoveka u regionima u kojima vlada endemska nefropatija, jer postoje uzročno-posledične veze. Zaključke će objaviti u međunarodnom medicinskom časopisu koji izlazi u Americi.


Planinski vrhovi

Ivanković je bio i planinar i postao prvak Srbije u orijentaciji. Nekadašnji predsednik paraćinskog planinarskog društva Ljubiša Branković mu je poklonio kameru, staru preko sedam decenija, kojom su snimali sve vrhove koje su osvojili.


Časna istorija

- Ponosan sam samo na našu istoriju do Drugog svetskog rata, istorija komunizma me ne interesuje, pa ne želim da imam nijednu partizansku spomenicu ili slične socijalističke predmete. Mnogo časniji period bio je Prvi svetski rat u kome je Srbija izgubila preko 57 posto aktivnog muškog stanovništva - ocenjuje Ivanković.

Ponedeljak 11.03.2013. 10:46
Svaka cast doktore , prokleti komunizam razape Srbiju i Srbe na krst ,kao pilat Hrista,ali doci ce Vaskrs i nama kad tad.Veliki pozdrav sa juznoga okeana..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online