Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 08.03.2013.
14:01
Danas A

SNS otplatila dva kredita, URS većinu

Srpska napredna stranka vratila je Univerzal banci oba kredita uzeta za finansiranje prošlogodišnje izborne kampanje u ukupnoj vrednosti od 54,5 miliona dinara, dok su Ujedinjeni regioni Srbije vratili dve trećine duga Komercijalnoj banci, kažu za beogradski list Danas predstavnici tih političkih partija.

Naprednjaci kažu da su vratila oba kredita podignuta zbog izborne kampanje
 

Iz finansijskog izveštaja izborne kampanje, koji su naprednjaci predali Agenciji za borbu protiv korupcije, može se videti da je SNS za potrebe izborne trke na parlamentarnim izborima od Univerzal banke uzela kredit od 48,1 miliona dinara, dok su za troškove kampanje predsedničkog kandidata Tomislava Nikolića od iste banke dobili kredit od 6,5 miliona dinara. Naprednjaci su ovo zaduženje obezbedili menicama i depozitom.

Pročitajte još:

* Došla maca na vratanca? Blokirani svi računi DS-a!

Direktor SNS Veroljub Arsić za Danas kaže da su oba kredita vraćena i to novcem sa računa za redovan rad stranke. On obrazlaže da je „to urađeno zato što Zakonom o finansiranju političkih subjekata nigde nije izričito zabranjeno tako nešto“.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija (TS), za Danas navodi da je istina da vraćanje kredita za kampanju iz sredstava koje stranka dobije od države za finansiranje svog redovnog rada nije izričito zabranjeno.

"Međutim, ova praksa bi se mogla smatrati nezakonitom zato što ona znači da se sredstva koja su namenjena za pokrivanje troškova redovnog rada stranke defakto koriste za pokrivanje troškova izborne kampanje. TS je više puta i tokom pisanja aktuelnog Zakona o finansiranju stranaka i tokom kampanje ukazivala na nejasnoće zakonskih rešenja o kreditima, što se pokazalo i na ovom primeru kao uzrok problema", objašnjava Nenadić.

U izveštaju o finansiranju kampanje koji je podneo URS navodi se da im je Komercijalna banka odobrila ukupno 102 miliona dinara, a utrošena su 62,4 miliona. Kredit je obezbeđen depozitom. URS se za finansiranje kampanje svog predsedničkog kandidata Zorana Stojkovića nije zaduživao.

Kako u URS kažu za Danas, sve svoje kredite i obaveze objavili su u finansijskom izveštaju o kampanji, koji je uredno predat Agenciji za borbu protiv korupcije. U ovoj stranci navode da redovno finansiraju kredit i da su otplatili dve trećine sume. Kredit, kako ističu, otplaćuju poštujući Zakon o finansiranju političkih subjekata, i za tu namenu koriste donacije.

U Agenciji za borbu protiv korupcije rečeno je Danasu da to telo rad političkih subjekata kontroliše kroz redovne godišnje finansijske izveštaje i finansijske izveštaje kampanja, iz kojih se vidi način na koji su trošena sredstva iz budžeta i ona koja su dobijena po drugim osnovama. U Agenciji navode da će se sve videti posle upoređivanja tih izveštaja i da će, ukoliko se ispostavi da postoji nešto sumnjivo, preduzeti neophodne mere.

POVEZANE VESTI

Petak 08.03.2013. 14:09
Са чијим парама се враћају кредити ? Како би вратили кредите да нисте дошли на власт ? Како враћају кредите они који нису дошли на власт ? Тачи вам враћа кредите а ви му дадосте Космет. Србија чека Шешеља.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online