Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 03.03.2013.
17:49
Beta A

Samo Priština odbija dijalog o autonomiji

Nova runda razgovora Dačić-Ešton-Tači u Briselu će biti nastavljena u ponedeljak 4. marta, predlogom Beograda da se na Kosovu uspostavi zajednica srpskih opština s izvršnim ovlašćenjima, uključujući policiju i sudstvo, a Evropska komisija je saopštila da je cilj " normalizacija odnosa Srbije i Kosova ".

Sledi nova runda dijaloga o Kosmetu: Ivica Dačić, Ketrin Ešton i Hašim Tači
 

Predlog Beograda da srpske opštine na Kosovu dobiju autonomiju i institucionalnu moć da štite svoje interese zasad odbija samo Priština koja smatra da srpske zajednice mogu imati samo neko "udruženje" bez uloge u političkoj vlasti Kosova.

To proizilazi iz izjava srpskih i zvaničnika Prištine, a to su agenciji Beta potvrdili u Briselu i evropski diplomatski izvori, koji tvrde da su " koraci ka nagodbi i jedne i druge strane mogući... a zato je i sazvana nova runda dijaloga".

Maja Kocijančič port-parolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, je rekla novinarima da je predviđeno da ova runda razgovora traje jedan dan i da se nastave razgovori o temi iz prethodne runde.

Tada je isključivo razgovarano o zajednici srpskih opština. Savetnik srpskog predsednika Marko Đurić je, posle konsultacije vladinih i državnih zvaničnika Srbije o dijalogu s Prištinom, zatražio da "u ovom ključnom momentu predstavnici međunarodne zajednice pošalu poruku Prištini da treba da bude spremna na ustupke
kako bi se do kompromisa došlo".

Maja Kocijančič je naglasila da je " stav oko dijaloga jasan, a to je da je dijalog u interesu i Beograda i Prištine".

Ona je time odgovorila na pitanje novinara da li će visoka predstavnica EU izvršiti neki pritisak, odnosno predložiti kosovskom premijeru Tačiju da učini korak napred ka nagodbi.

Port-parolka Ketrin Ešton je, na pitanje da li će u ponedeljak u Briselu biti ključna tema zajednica srpskih opština, naglasila da "sve što se u dijalogu događa, zbiva se u dogovoru jednog i drugog premijera i mi radmo u tom kontekstu". Ona je dodala da visoka evropska predstavnica " ima podršku cele međunarodne zajednice" i navela će se sutra pre podne Ketrin Ešton najpre odvojeno sastati s premijerima Srbije i Kosova, Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem, a potom bi se održao zajednički sastanak.

Na pitanje da li će u dijalogu u ponedeljak biti reči i o početku delovanja " oficira za vezu " Beograda i Prištine, Maja Kocijančič je uzvratila da je bitno da se svi dogovori sprovode i da na tome rade stručnjaci dve strane u tehničkom dijalogu.

Obavešteni izvori su Beti preneli da Priština i dalje zahteva da njen " oficir za vezu " u Beogradu ima imunitet sličan diplomatskom i posebno sedište s više ljudi, što bi značilo da se traži ambasada.

U Evropskoj komisiji su stavili do znanja da je dogovor postignut jedino da predstavnici za vezu u dijalogu obe strane budu smešteni u delegacijama Evropske komisije u Beogradu i Prištini, bez državno-diplomatskog statusa.

Izvori u Evropskoj komisiji su naveli i da se u tehničkoj ravni dijaloga uveliko razgovara i o rešenjima za energetiku i telekomunikacija na Kosovu, prevashodno o pitanjima od interesa za srpsku zajednicu, kao i Beograd i Prištinu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.03.2013. 20:51
PA PREKINITE PREGOVORE
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online