Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 03.03.2013.
13:01
J. Jelovac - Vesti A

Nije brak psihijatrijska ustanova

Od početka godine u porodičnim svađama u Srbiji ubijeno je 11 žena i dvoje dece. Koordinatorka sigurnih kuća i Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević kaže da ne treba biti vrhunski matematičar, pa da se izračuna da će do kraja godine taj broj najverovatnije preći 100. U ovoj zemlji najlakše je potegnuti oružje i lišiti života ženu koja nije na vreme postavila ručak, jer odgovarajuće kazne u Srbiji nema!

Vesna Stanojević, koordinatorka sigurnih kuća
 


Gde je problem?
- Način kažnjavanja je preblag, sudski postupci dugo traju, a kad se konačno završe, kazne budu smešne. U proseku pet, šest godina zatvora. Toliko u Srbiji košta ljudski život.

Koje su posledice toga?
- Šalju se loše poruke svim potencijalnim ubicama, da je to u Srbiji društveno prihvatljivo. Evo nedavno su u Novom Sadu protestovali članovi porodice devojke koja je ubijena prošle godine, a još nije ni optužnica podignuta. Dok mi ubicu dovedemo pred sud, ceo svet zaboravi šta je uradio.

Koliko žena u Srbiji trpi nasilje?
- Istraživanje koje je rađeno pre dve godine pokazalo je da svaka druga žena u ovoj zemlji doživi psihičko, a svaka treća fizičko zlostavljanje. Žene u Srbiji trpe mnogo, uglavnom u porodici. Čak 80 odsto nasilnika su partneri, muževi, bivši muževi. Ostatak otpada na očeve, braću, decu, unuke... Žene se uglavnom plaše manijaka sa ulice, a najnesigurnije su upravo u svojoj kući.

 

Kakva je situacija u Evropi i svetu?

- U Americi nije mnogo bolje. Tamo više žena strada u porodičnim obračunima, nego u automobilskim nesrećama. U Evropi je nešto drugačije. Tamo se nasilje u porodici brže i oštrije kažnjava, pa je zato i ređe.

U kom delu sveta je žena najsigurnija?
- U skandinavskim zemljama. Tamo socijalne službe i policija rade istovremeno i odmah. Ako postoje bilo kakve naznake nasilja u porodici, socijalne službe odvode decu, žene odlaze u sigurne kuće, a siledžije tamo gde im je i mesto, u zatvor. I to sve u roku od 24 sata!

Koji je razlog tolike agresije u Srbiji?
- Da znam odgovor na to pitanje, rešila bih i problem. Ne znam, čujem svašta. Te posleratni sindrom, finansijska situacija, besposlenost... Prosto to ne mogu da prihvatim, jer se ne bi krivična dela svodila samo na nesrećne žene! Moje mišljenje je da u Srbiji ima mnogo patoloških slučajeva, kojima je mesto u psihijatrijskim ustanovama, a ne u braku!

Šta bi trebalo država da uradi?
- Prvo, ne radimo ništa na edukaciji društva. Zatim nadležne institucije treba organizovati tako da se zna ko šta radi i da to radi brzo. Kad bi znali kakva ih kazna čeka, manje bi baratali oružjem.

Sigurne kuće postale su jedino skrovište zlostavljanih žena?
- Nekad pomažu porodica i prijatelji, a one žene koje nema ko da štiti dolaze kod nas. Prošle godine je samo u tri sigurne kuće u Beogradu bilo smešteno 268 žena i 242 dece. A postoji još osam sigurnih kuća u Srbiji.

Koliko mogu da ostanu pod vašim okriljem?
- Najviše pet do šest meseci. Za to vreme pokušavaju da nađu izlaz, da se odvoje od nasilnika. Neke se snađu bolje, neke lošije.

SOS žena

* Vesna Stanojević rođena je 16. marta 1954. godine u Beogradu. Tu se i školovala i završila pravni fakultet.

* Radila je u fabrici lekova Galenika sve do 1992. godine, kada je počela da radi na SOS telefonima. Ideja je potekla od grupe feministkinja, kojima se Vesna priključila, najpre kao volonterka. Na ove telefone javljale su se osobe sa mnogim problemima, kojima su zaposleni pokušavali da daju pravi savet i tako im pomognu.

* Iz SOS telefona 1996. godine nastalo je Savetovalište za nasilje u porodici. Od tada Vesna se bavi isključivo pomaganjem zlostavljanim ženama. Tu je našla sebe.
- Kamo sreće da sam ovim počela da se bavim odmah posle fakulteta - kaže Vesna.

* Ima dve ćerke i dve unuke.

A šta onda?

- To je neizbežno pitanje. Neke uspeju da organizuju život, nađu posao, stan. Druge se vraćaju nasilniku. Evo upravo sam čula da se jedna naša štićenica vratila mužu posle nekoliko godina. Razlog su naravno finansije. Nije više imala od čega da izdržava sebe i decu. Nije mogla više da izdrži. E tu je ključ, tu država treba da pomogne!

Na koji način?
- Pa da pomogne toj ženi da nađe posao koji je solidno plaćen, da može da obezbedi sebi i deci krov nad glavom i hranu. Zato je Srbija zemlja utopija.

Koliko dugo žene trpe nasilje pre nego što potraže pomoć?
- Situacija se postepeno menja. Srećom, sve više imamo mladih žena koje brzo shvataju sa kim imaju posla. Već posle prvih batina dolaze kod nas. Ranije su žene trpele mnogo duže, valjda zbog ovdašnje kulture. Opstajale su u tim brakovima, pod svakodnevnim batinama i po 20 godina!

U kakvom su psihičkom i fizičkom stanju kad dođu u sigurnu kuću?
- Uglavnom se radi o ženama koje su sa decom izbačene na ulicu usred noći, u pidžami i kućnim papučama. Često imaju i teške povrede od batinanja. U zavisnosti od toga koliko im je život ugrožen, toliko i ostaju kod nas. Sve dok je nasilnik traži, preti i dolazi pred kuću, ostaje kod nas.

Da li se nekad desilo da neko od njih upadne u sigurnu kuću?
- Samo jednom. Pokušao je da preskoči ogradu sa ekipom svojih pomoćnika. Srećom, imamo odličan sistem sigurnosnih kamera, pa smo ga na vreme primetili i pozvali policiju. Uhapšen je i odležao je šest meseci u zatvoru.

Deca sa traumama

Kako deca reaguju na dolazak u sigurnu kuću?
- Zavisi od deteta. Ima onih koji su tražili da majka dođe u sigurnu kuću. Ta deca dolaze zadovoljna što su pobegla iz pakla. Ima onih koji samo spuste glavu i ćute, da ne govorimo o grickanju noktiju, noćnom mokrenju... Kad želite takvom detetu da priđete, da ga pomazite, ono se trza jer misli da ćete ga udariti. To je strašno! Sa druge strane, ima i onih koji žele da se vrate ocu. Uglavnom je reč o dečacima koje je otac već naučio da treba da maltretiraju majku i sestre, da su žene niža vrsta. Tu već stvar u svoje ruke preuzima socijalna služba.

Da li postoje neka pravila koja žena mora da poštuje dok je pod vašom zaštitom?
- Naravno. Pre nego što dođe u sigurnu kuću, žena mora da potpiše svojevrsni ugovor sa pravima i obavezama. Mora da se poštuje kućni red, jer kad imate puno žena i dece na malom prostoru, često dolazi do problema. Zato mora da se zna red. Do 22 sata moraju da se vrate u kuću, gde god da idu, jer nikad ne možemo da znamo da li se ona negde zadržala ili joj se nešto desilo. Mora da vodi računa o svojoj deci, ne može da ih ostavi i ode negde. Zato imamo u okviru kuće vrtić, koji funkcioniše potpuno isto kao i drugi vrtići, sa istim programom, čak i hranom. Vrtić radi do 15 sati, a posle toga majka mora da preuzme dete ili da zamoli nekog iz kuće da brine o njemu dok je odsutna. Obaveza je i razgovor sa psihologom, koji joj pomaže da osnaži, da postane svesna sebe i svojih mogućnosti.

Ukoliko su zaposlene, da li nastavljaju da rade dok su u sigurnoj kući?
- U početku otvaraju bolovanje, dok se strasti malo ne smire, jer je radno mesto prvo gde nasilnici pokušavaju da ih pronađu. Posle izvesnog vremena se vraćaju na posao.

Šta se dešava sa ženama koje nemaju posao?
- Pomažemo im da nađu posao u pekarama, prodavnicama, restoranima, radnjama za hemijsko čišćenje. To im daje sigurnost da mogu samostalno da nastave život.

A deca?
- Ispisujemo ih iz škola u kojima su ranije bili i upisujemo u neku od tri koje se nalaze u blizini sigurne kuće. Ako je u pitanju dete koje pohađa srednju školu, pravi se dogovor sa tim školama, da se povede posebna pažnja o njegovoj bezbednosti.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.03.2013. 14:52
"U Evropi je nešto drugačije. Tamo se nasilje u porodici brže i oštrije kažnjava, pa je zato i ređe." Eto, što se tiče potezanja noževa - nismo u Evropi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online