Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 26.02.2013.
14:54
Alo A

Gde je Titov bunker?

Vlasti u Topoli traže od državnog vrha da se otvori tajni bunker iz Drugog svetskog rata napravljen da bi tadašnje rukovodstvo koje je Staljinu reklo čuveno „ne“ u slučaju napada SSSR-a spaslo žive glave. Titov bunker nalazi se ispod vila vladarske dinastije i prema kazivanju svedoka tog vremena, sa tunelima koje su još Karađorđevići pravili, predstavlja pravi podzemni lavirint.

Nekadašnji predsednik bivše SFRJ Josip Broz Tito
 

Predsednik opštine Topola, Dragan Jovanović, kaže da jedan od svedoka tvrdi da su na Oplencu u to vreme izgrađena tri tajna vojna skloništa. Dva su delimično poznata javnosti, ali treći koji je bio namenjen Titu, ostao je misterija do danas. Lokalne vlasti uputile su zahtev Generalštabu Vojske republike Srbije da se konačno razotkrije tajna bunkera i da on bude otvoren za turiste, kojih je oko 150.000 godišnje na Oplencu.

I Krcun na Oplencu

U prelepoj vili koju je prvo koristio kralj Petar Prvi, a potom i Aleksandar, osim Tita gostovali su i njegovi najbliži saradnici. Savremenici kažu da su na terasi vile, sa koje se pruža pogled na vinograde, degustirali vino i donosili odluke Aleksandar Ranković i Slobodan Penezić-Krcun.

- Sklonište se krije iza teških metalnih vrata koja su kasnije zalivena zidom. Nalazi se na prostoru glavne vile kraljeva Petra Prvog i Aleksandra Karađorđevića i vile koju je koristila kraljica Marija. U središtu kružne staze posađeno je drvo koje kamuflira ventilacionu cev bunkera - kaže Jovanović.


Malobrojni svedoci koji još ne žele javno da pričaju o kakvim objektima je reč, navode da su u pitanju "skloništa koja mogu da izdrže i atomski udar“ i da su ukopavana deset metara ispod zemlje.

- Bunker su gradili nemački zarobljenici, Tito je izabrao baš Oplenac i Topolu zbog geografskog položaja, jer se nalazi u središtu države, daleko od susednih zemalja. Sve je pravljeno u strahu od Staljinove odmazde - dodaje Jovanović.

Neistražen i lavirint Karađorđevića!

Na Oplencu su skloništa gradili i vladari iz dinastije Karađorđevića. Prema rečima Dragan Reljića, upravnika zadužbine, ona su zatvorena sa nekoliko sefovkskih vrata zbog bezbednosti, ali tek treba da se istraži koliko su dugačka i da li u njima ima bilo kakavih dokumenata iz tog vremena.

Upućeni tvrde da je Tito redovno boravio u vili Aleksandra Karađorđevića od 1946. do 1953.godine dok nije izgradio rezidenciju na Brionima. Postoji verovatnoća da je baš na ovom mestu odlučio da Rusima 1948. kaže istorijsko "ne“.

- Maršal je bio faciniran ličnošću kralja Aleksandra. Uživao je u njegovoj vili, koristio njegovo posuđe, nameštaj, ali se i častio najboljim vinima iz kraljevih podruma. Išao je i u crkvu Svetog Đorđa na Oplencu i na ikoni uvek ostavljao najveću novčanicu - priča nam predsednik opštine Topola.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.02.2013. 15:16
Oko cope je sve misterija.Mi ni danas neznamo ko je on,gde je rodjen,kako mu je pravo ime,kako je mogao da zarazi Srbe da mrze jedan drugoga,kada i od kakve bolesti je umro a uz to se nadovezuje pitanje i gde je zapravo zakopan.A sto je jos zalosnije jeste to sto poneka barga cak i danas njemu posvecuje toliko prostora,kao da je u SRBIJI konacno sve na mestu pa hajde sada malo i o copi.Njega nam je stvarno bilo dosta i previse.
Utorak 26.02.2013. 15:38
Poslednji titov bunker je u glavama njegovih pionira koji zive jos jedino medju Srbima. To je verovatno zato sto je Srbe najvise trebio.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online