Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 26.02.2013.
12:41

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Plaćaju porez na otetu vilu

Sestre Jelena Obradović iz Ruana u Francuskoj i Ivanka Miljački iz Beograda, ogorčene su što je vlast u Srbiji njihovu otetu očevinu proglasila za predsedničku rezidenciju. Naslednice vile u Lackovićevoj 10 na beogradskom Dedinju, u kojoj je donedavno živeo Boris Tadić, već dugo traže od države Srbije da im vrati imovinu oduzetu posle Drugog svetskog rata. Najnoviji zahtev predat je 15. januara ove godine.

Ostale samo uspomene: Ivanka Miljački

Njih dve nameravaju da kuću prodaju, a pristale bi da je i država kupi za adekvatnu tržišnu cenu, pod uslovom da kuću isplati dok su one žive.


- Nas niko ništa ne pita kao da ne postojimo, a mi samo tražimo nazad svoju nepokretnost za koju nam država neprekidno traži porez na imovinu i mi ga uredno plaćamo, iako kući ne možemo da priđemo dalje od kapije. Naš otac Konstantin Stanković je sudski rehabilitovan 2009. godine, time je postala ništavna i odluka o konfiskaciji njegove imovine, pa ne postoji zakonska prepreka da nam ona bude vraćena, a šta ćemo sa nasledstvom uraditi to ćemo sestra i ja odlučiti. Ali, nemam utisak da će i ovi koji su sada na vlasti bilo šta vratiti. Oni, kao i njihovi prethodnici, odugovlače sa restitucijom, kao da čekaju da vlasnici i njihovi potomci pomru - kaže za "Vesti" Ivanka Miljački.


Ivankin i Jelenin otac, inače pre Drugog svetskog rata ugledni građevinski inženjer, vilu je podigao 1940. godine. Kuća ima površinu oko 700 kvadratnih metara i u zemljišne knjige upisana je kao suvlasništvo Konstantina i njegove žene Vere Stanković, od čega je 279 kvadrata uknjiženo kao Verina imovina.

Prekinuto srećno detinjstvo: Jelena i Ivanka sa ocem Konstantinom Stankovićem
 

- Iz kuće smo izbačeni 1948. Godinu dana ranije očev deo vile sudski je konfiskovan kada je on politički osuđen u montiranom procesu. Iako mamin deo nije ni nacionalizovan ni konfiskovan, dok je otac bio u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, majka, sestra i ja smo iz majčinog dela vile isterane komunističkim dekretom.

Zvrji prazna: Vila u Lackovićevoj ulici

- U našu kuću komunisti su prvo uselili Veljka Zekovića, zatim su u njoj stanovali Džemal Bijedić, Milka Planinc i Momir Bulatović. Do tada, iako smo se sestra i ja stalno tražile da nam se u posed vrati barem mamin deo kuće koji je otet bez ikakve presude, dalje od kapije nismo mogle da priđemo - priča Ivana Miljački.


Posle Bulatovića, vlasti su 2003. godine vilu ponudile tadašnjem premijeru Zoranu Živkoviću, ali je on odbio da se uđe u tuđe i kuća je bila prazna dok se u nju nije uselio Boris Tadić, predsednik Srbije.


- Tadić je bio prvi stanar za kojeg je plaćana kirija i to samo za 279 kvadrata imovine moje majke, čije smo vlasnice sada sestra i ja, a on je koristio celu kuću. Ponudili su prvo osam, a zatim 10 evra po kvadratnom metru i od te sume su nam, pre mesečne isplate zakupnine, prvo odbijali porez na prihod. Kad se Tadić iselio, ugovor je raskinut. Kuća je zatvorena i ne možemo joj prići - kaže Ivanka Miljački.
 

Samo im Momir otvorio vrata

- U vreme kad je Momir Bulatović stanovao u našoj kući, sestra i ja smo uspele da prvi put uđemo u vilu posle 1948. Tad su iz državnih institucija predložili smešno malu sumu da otkupe mamin nekonfiskovani deo, ali smo sestra i ja odbile jer tražimo da nam se vrati i tatin konfiskovani deo, pa da se onda razgovara o prodaji cele kuće - kaže gospođa Miljački.

 

Imovina širom Beograda

Pored vile u Lackovićevoj 10, sestre potražuju oduzetu imovinu i na sledećim beogradskim adresama: Nebojšina 42, Višegradska 21, Sarajevska 6, Jug Bogdanova 26, Knez Mihailova 52, itd.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.02.2013. 12:43
Izgleda da će se to prolongirati do njihove sahrane!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online