Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 25.02.2013.
13:42
Alo A

Kako je Hitna pomoć "ojadila" građane

Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć iz Beograda, koji kako tvrdi udruženje "Doktori protiv korupcije" duguje 40 miliona dinara Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i 71 milion dinara dobavljačima, u protekle tri godine oštetio je i budžet grada, odnosno Beograđane za više miliona dinara, saznaje "Alo!".

Beogradska Hitna pomoč loše sprovodi javne nabavke
 

Naime, prema podacima koje je "Alo" dobio na uvid, beogradska Hitna pomoć je samo u 2011. godini zbog loše sprovedenih javnih nabavki morala da isplati skoro pola miliona dinara novca poreskih obveznika na zahteve za zaštitu prava ponuđača. A iste godine, Hitna pomoć dodelila je javnu nabavku za kupovinu rezervnih delova za vozila "sitroen džamper" u visini od 8.028.130 miliona dinara kompaniji, koja je prema zapisniku Komisije za javnu nabavku hitne pomoći, dostavila neispravnu ponudu.

Prema rečima Radomira Petrovića, člana Upravnog odbora "Ponuđači Srbije", udruženja koje se bavi problematikom javnih nabavki u Srbiji i zaštitom prava ponuđača u tim postupcima, Hitna pomoć već godinama krši Zakon o javnim nabavkama.

Delove preplatili za 40.000 evra


Radomir Petrović ističe i da se u dokumentaciji vidi da je u 2010. godini, Hitna pomoć prvo obustavila javnu nabavku rezervnih delova za vozila Hitne pomoći, jer ponuđači nisu ispunili uslove, a zatim donela odluku o izboru ponuđača po hitnom postupku, jer je u pitanju "zdravlje i bezbednost ljudi".
 

- To možda i ne bi bilo toliko čudno da Hitna pomoć sa tadašnjim direktorom Branislavom Lazićem na čelu, nije dodelila taj posao kompaniji koja je rezervne delove na javnoj nabavci ponudila za 40.000 evra više od drugog ponuđača. I to sve pod okriljem hitnosti nabavke koja je od vitalnog interesa za građane Beograda - navodi Petrović.

- Kroz tendersku dokumentaciju vidljivo je da Hitna pomoć ograničava konkurenciju, vrši diskvalifikaciju na osnovu nerealnih referenci, postavlja tehničke uslove koji nisu u skladu sa javnom nabavkom i suprotno zakonu i odlukama Republičke komisije za zaštitu prava ponuđača u strukturi cena ne navodi cene rezervnih delova - ukazuje Petrović i dodaje da je Hitna pomoć sa jednim ponuđačem u 2012. godini potpisala ugovor za servisiranje i održavanje vozila u vrednosti od 18.500.000 dinara, iako je ponuda druge firme bila skoro upola jeftinija.

- A kao razlog zbog čega je ponuda tog ponuđača odbijena navedeno je da je uvidom u bilans preduzeća ustanovljeno da firma nije imala ukupne poslovne prihode u visini od 120.000.000 dinara. I to ne bi bilo ništa čudno da Hitna pomoć kasnije nije poverila posao servisu koji nije podneo nijedan finansijski izveštaj Agenciji za privredne registre, iako je po zakonu obavezan da prikaže poslednja tri izveštaja - navodi Petrović.

Ivančević: Po zakonu


Nenad Ivančević, direktor beogradske Hitne pomoći ističe da je ova institucija radila sav posao oko javnih nabavki prema zakonskim procedurama.


- Nama nijedan tender nije oboren, a svi izveštaji sa javnih nabavki su uredno poslati Upravi za javne nabavke. Nikakvih primedbi na te izveštaje nije bilo, jer smo ispoštovali sve korake. Na kraju, sva tenderska dokumentacija i ugovori su vam dostupni da dođete i uverite se u to da smo poslovali u skladu sa zakonom - naveo je Ivančević, koji nije znao tačno da precizira da li je Hitna pomoć isplatila pet zahteva za zaštitu prava ponuđača, "jer se to desilo pre dve godine".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.02.2013. 13:54
NORMALNO SVE JE PO ZAKONU ,IMAS RACUN A TO JE NAJBITNIJE A STO NA RACUNU JEDNA OBICNA SIBICA KOSTA 100 000 DIN PA BOZE MOJ,IMA SE MOZE SE.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online