Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 24.02.2013.
09:31 >> 18:03h
B92 A

U stočnoj hrani nema aflatoksina

Naučni institut za veterinarstvo Srbije obavio analize stočne hrane iz "Jabuke" i PKB i utvrđeno je da u njoj nema povećanih vrednosti aflatoksina, saznaje B92.

Stočna hrana je bezbedna, pokazale analize Instituta za veterinarstvo
 

Prema rezultatima analize stočne hrane iz PKB-a i iz Fabrike stočne hrane "Jabuka" iz Pančeva, a u koje je B92 imao uvid, sve je u granicama normale, potvrđeno je iz ovog Instituta. Ukupno je urađeno 29 uzoraka, a prisustvo aflatoksina u svim uzorcima je u dozvoljenim granicama, stoji u rezultatima Instituta za veterinarstvo.

Pročitajte još:

* Sledeće nedelje na rafovima zdravo mleko

Analizirani su seno, koncentrat, senaža, sojin griz, silaža kukuruza, miks hrana i sojine pogače... Rezultati su zadovoljavajući, jer je prisustvo aflatoksina u dozvoljenim granicama, kažu u Institutu za veterinarstvo.

Podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede počelo je sa vanrednim kontrolama stočne hrane na farmama i u fabrikama, kao i analizama kukuruza iz robnih rezervi. Uzimanju uzoraka iz PKB-a i pančevačke fabrike tokom prethodna dva dana prisustvovao je i ministar poljoprivrede Goran Knežević.

Vanredna kontrola biće obavljena na svih 76 farmi u Srbiji i ukoliko se utvrdi da je hrana dobra biće i dalje isporučivana farmama, rekao je ranije danas ministar poljoprivrede Goran Knežević.

Viktorija: Ne pravimo stočnu hranu s koštanim brašnom


Viktorija grupa, u čijem sastavu posluje Veterinaski zavod Subotica, saopštila je danas da ne proizvodi stočnu hranu s mesnim koštanim brašnom.

 

"Ovaj sastojak se isključivo upotrebljava za proizvodnju hrane za kućne ljubimce (pse i mačke)", piše u saopštenju Viktorija grupe. U saopštenju koji je ta grupa izdala zbog, kako piše, netačnih informacija u medijima da je Veterinarski zavod Subotica ugrozio zrdavlje građana proizvodnjom stočne hrane sa mesnim koštanim brašnom, precizirase da to brašno, uvezeno iz Evropske unije, nije kravljeg, već ćurećeg porekla.

 

"Svi sastojci koje Veterinarski zavod Subotica koristi u proizvodnji, bilo da su domaćeg porekla ili iz uvoza, prolaze stroge procese interne kontrole kvaliteta, kao i inspekcijske kontrole, i poseduju svu prateću dokumentaciju, uključujući i o poreklu robe", piše u saopštenju.

 

Viktorija grupa poručuje da o svemu postoji jasna i dostupna dokumentacija te kompanije i republičkih inspekcija.


Viktorija grupa naglašava da Veterinarski zavod Subotica posluje u skladu s propisima Srbije i da ni na koji način nije ugrozio, niti će ugrožavati bezbednost svojih proizvoda i sigurnost građana.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.02.2013. 09:58
Imali smo zdravu hranu i vodu i odlicnu klimu a sad lagano hoce sve da nam uniste i otmu... ma koga bre zabole za evropske standarde!!! Nista ne verujem ni domacaj vlasti ni nametima sa strane...
Nedelja 24.02.2013. 09:47
Alfatoksin nije nista u poredjenju sa nacinom odgoja stoke. Kada se tele rodi, odmah mu se ubrizgavaju inekcije pune hormona, bakterija i antibiotika...da sto brze naraste, da bi se sto brze iskoristilo, namuzlo i ubilo... Ali najbitnije od svega je da se sto brze zarade pare...ko j... ljude
Nedelja 24.02.2013. 10:23
стандарди у бившој југославији су били 3 пута строжији него данас што има еу-ропска унија, а амерички кукуруз је неупоредив, њему не треба гљиве сам је отров !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online