Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.02.2013.
16:26
Z. Mirković - Vesti A

Srbi u lancu trgovine ljudima

Za skoro 10 godina, članovi grupe zaradili više od 50 miliona evra prebacujući državljane Avganistana u Zapadnu Evropu

ISKORIŠĆAVANI ZA RAD: Avganistanci krijumčareni u evropu
 

U jednoj od najuspešnijih akcija u suzbijanju trgovine ljudima, austrijska policija uhapsila je za sada sedam osoba, članova međunarodne kriminalne organizacije, koja je ilegalno prebacivala državljane Avganistana u Evropu. Tokom proteklih nekoliko godina, ova grupa je na taj način zaradila više od 50 miliona evra, a imala je svoje saradnike i u Srbiji.

Saradnici i u BiH

U policiji kažu da se ne radi samo o jednoj bandi, već i nekoliko kriminalnih grupa, koje su tesno sarađivale.
Prema rečima Geralda Tacgema, šefa Odeljenja za borbu protiv trgovine ljudima u austrijskoj policiji, ova organizacija imala je veliki broj članova, sa ćelijama u Srbiji i Mađarskoj, a posebno su imali razvijenu saradničku mrežu u Bosni i Hercegovini.

Oko 5.000 Avganistanaca ova grupa je prebacila u Austriju, saopštava policija.


- Razbijena je kompletna organizacija, koja je imala svoje ogranke u Iranu, Turskoj i Grčkoj - kažu u austrijskoj policiji.


Ova grupa počela je sa radom, prema dosadašnjim rezultatima istrage, još 2003. godine. Policija ih je otkrila 2011. godine i od oktobra te godine vodi istragu protiv njih.
Johana Mikl-Lajtner, ministarka unutrašnjih poslova Austrije, kaže da se radi o najvećoj bandi koja je do sada otkrivena, a koja se bavila prebacivanjem ilegalnih emigranata. Banda je bila vrlo profesionalno organizovana. U Iranu su imali svoju ispostavu za "regrutovanje" emigranata, prevashodno Avganistanaca. Za prebacivanje u neku od zemalja Zapadne Evrope plaćali su između 8.000 i 12.000 evra po osobi. Ilegalce su prvo kopnenim putem, obično pešice prebacivali u Tursku.


Nedeljno su u proseku imali po 15 transporta. Iz Turske su ilegalci nastavljali putovanja u Grčku, gde se nalazila centrala ove kriminalne organizacije. Tamo su ilegalci smeštani u kuće i stanove.


- Za vreme boravka u Grčkoj ilegalci su prisiljavani i na rad, pa su na primer iznajmljivani vlasnicima restorana. To je jasna trgovina ljudima - konstatovala je ministarka Mikl-Lajtner.


Ona je dodala da su dalji putevi prebacivanja ka Austriji vodili iz Grčke preko Italije, dok je druga ruta išla preko Makedonije, Srbije i Mađarske.


- Takođe, za ulazak u zemlju korišćen je vazdušni put preko bečkog aerodroma Švehat - dodala je ministarka.


U decembru 2011. godine policija je uhapsila prvog člana bande, posle čijeg saslušanja se polako ušlo u trag i ostalim članovima grupe. Policiji je trebalo 17 meseci istrage i saradnje sa kolegama u Grčkoj i Turskoj da bi identifikovala šefove bande, a potom ih pohapsila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online