Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 23.02.2013.
01:44
Đ. Barović - Vesti A

Hrvat spasao srpsko blago

"Zbog onoga što sam uradio pre 20 godina sam veoma propatio. Tukli su me, izbačen sam s posla, a pored dve fakultetske diplome, punih 16 godina nisam mogao da se zaposlim. Ali, ne kajem se. Ponovo bih uradio isto", kaže za "Vesti" 66-godišnji profesor Ivan Hiti, jedini Hrvat koga je patrijarh Irinej nedavno odlikovao ordenom Svetog cara Konstantina.

Njegova svetost patrijarh Irinej uručuje priznanje Ivanu Hitiju
 


Hiti je ovo visoko crkveno znamenje zaslužio zbog događaja od 17. januara 1992. godine kada je kao visoki oficir Hrvatske vojske, pomoćnik komandanta operativne zone Bjelovar, odbio naređenje da spali vredne crkvene i umetničke eksponate iz Vladičanskog dvora u Pakracu. 


- Kada mi je komandant Operativne zone izdao to naređenje upitao sam ga u čudu: "Šta to radite pukovniče?" Odgovorio mi je "Jesam li te šta pitao?" Međutim, umesto da poslušam naređenje, u dogovoru sa ljudima iz Univerzitetske biblioteke u Zagrebu organizovao sam da sve te vredne knjige - inkabule koje potiču čak iz 15 i 16 veka, kao i umetničke slike, natrpamo u tri kamiona. Većina je bila razbacana po dvorištu i po njima je padao sneg i skupljao sam ih zajedno sa mojim nekadašnjim učenicima. Iz zgrade smo izvlačili predmete, mada je bila minirana, ali na to se niko od nas nije obazirao - priča u jednom dahu ovaj profesor koji je zbog ovog čina prošao pravu golgotu.

Pismo patrijarhu Pavlu

Hiti objašnjava da kada je kamione sa vrednim blagom prebacio u Univerzitetsku biblioteku u Zagrebu, odmah je uzeo potvrdu kojom se to i potvrđuje.
- Fotokopuiju sam poslao patrijarhu Pavlu poštom, ali nikada nisam saznao da li je on to pismo dobio - kaže Hiti.

- Prvo su me izbacili iz vojske, a kada sam se vratio u Varaždin, izbacili su me i s posla, mada sam bio gradski sekretar Sekretarijata za prosvetu, kulturu i sport. Nigde više nisam bio poželjan i otvoreno su mi govorili da im takva budala ne treba i da idem kod Srba da radim. A, eto šta je ironija, batine zbog ovog mog čina sam dobio i od Hrvata i od Srba. U svakom ratu budale progovore - veli Hiti koji je 16 godina, sve do penzije, porodicu prehranjivao kako je znao i umeo. Jedno vreme je prevozio građevinski materijal, zatim radnike, a nije se libio da i pored dve fakultetske diplome (mašinstva i pedagogije) radi na građevini.


- Moja supruga je pisala svim dosadašnjim predsednicima Hrvatske, od Stjepana Mesića do Ive Josipovića, ali niko se nije udostojio barem da joj odgovori. Žao mi je što priznanje prvo nisam dobio od svoje države, ali očigledno je jedino srpski patrijarh prepoznao vrednost mog čina - veli naš sagovornik i dodaje da mu je svih ovih godina najteže bilo to što je zbog ovog gesta patila i njegova porodica.


- Lako sam sebi objasnio da sam postupio jedino ispravno, ali teško je bilo odgovoriti deci: "Šta ti je tata sve to trebalo". Međutim, i oni su shvatili da sam uradio ono što je jedino bilo moguće - kaže na kraju razgovora Hiti.

Ratuje se i dobrim delima

Profesor Hiti je iz Hrvatske vojske izbačen čim je komanda saznala da nije izvršio naređenje.
- Bukvalno sam proglašen izdajnikom. Rečeno mi je da takvu osobu koja radije spasava umetničke knjige i kulturna dobra umesto da se uhvati puške, oni ne trebaju. Odgovorio sam da se u ratu ne bori samo oružjem već i perom i dobrim delima - priseća se naš sagovornik.

 

Do uspomene uz pomoć "Vesti"

Dobitnik jednog od najvećih priznanja SPC profesor Hit je tek zahvaljujući "Vestima" dobio fotografije za uspomenu sa svečanosti iz Patrijaršije, kada je odlikovan. Naime, Hit je u više navrata pokušao da dođe do fotografija od nadležnih iz SPC, ali je sve ostalo na obećanjima, dok mu pomenute slike nije prosledila naša Redakcija.

POVEZANE VESTI

Subota 23.02.2013. 03:08
Hvala Vam gospodine Hoti, pokazali ste velicinu pravog coveka
Subota 23.02.2013. 06:13
ima i kod njih po koji covek
Subota 23.02.2013. 14:55
Још један од многобројних доказа о злочиначком карактеру НДХ, као и доказ о постојању часних, морално Великих Људи који заслужују свако поштовање и дивљење, за које постоје принципи човечности које неће погазити ни по коју цену и међу непријатељима. Овакви људи су прави племенити витезови који могу служити за пример свакоме, на свим странама.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online