Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 22.02.2013.
13:03
S. M. Tomić - Vesti A

Milanski edikt smrdi na pljačku

Niški pisac Zoran Ćirić, poznatiji kao magični Ćira, ustalasao je srpsku javnost ostavkom na mesto člana Upravnog odbora Narodnog pozorišta u Nišu. Kada je prošle nedelje usvojen budžet za predstavu "Konstantin - znamenje anđela", koji iznosi 19 miliona dinara (oko 170.000 evra), Ćirić je dao ostavku, i to nedelju dana pred premijeru predstave, kojom se obeležava 1.700 godina Milanskog edikta.

Zoran Ćirić, pisac
 


Šta je toliko skupo u ovoj pozorišnoj predstavi?

- Za jedan provincijski spektakl izdvojiće se skoro 200.000 evra, a vi pitajte one koji su pravili troškovnik za šta im trebaju tolike pare! Treba da plate režimske umetnike, izvođače radova... a ja ne želim da imam išta s mutnim radnjama. Ovo nije umetnički konflikt, nego politički, još jedno zrno peska u srpskoj pustinji.

Zašto politički?
- Za kulturu u Srbiji nema ni dinara, čak je i u tom Beogradu sve stalo. Državni vrh ovim jubilejom želi da pokrije kulturnu nulu u Srbiji, da zameni svu književnu, filmsku, pozorišnu, likovnu produkciju, pa je proglašeno kulturno vanredno stanje, da bi se neki dobro oparili od Milanskog edikta.

Čaršija ih zove lopuže

Šta je presudilo da podnesete ostavku?
- Čekao sam da se konačno izglasa taj budžet, a igrali su vrlo prljavo. Poslednjeg dana bilo je pritisaka na mene da činim ustupke, raznih molbi i urgencija, ma neću o tome... Da se razumemo, nisam ja neka moralna gromada, imam 51 godinu i 26 knjiga iza sebe i za takve stvari nemam stomak. Čaršija takve zove "lopuže", a dosad me nisu kitili tom titulom, pa neće ni od sada.

Znači opet korupcija?
- Ovde godinama vlada princip "dođem ti - dođeš mi", a suma od 200.000 evra bode oči. Narod umire od gladi i zna šta se iza toga krije. Nije džabe ona baba iz Niša rekla da je boli patka za Milanski edikt, to je vox populi!
Taj Milanski edikt nema nikakvog značaja za srpsku kulturu!

Ali srpska kultura je zasnovana na hrišćanskoj tradiciji, to je veliki praznik za hrišćane.
- Koje hrišćane, one koji su u šizmi čitav milenijum? Je l' one koji su nas bombardovali i ponižavali?

Kako na sve ove događaje reaguje čaršija?
- Nišlije su besne, narod veruje da je ovo nulta godina borbe protiv korupcije, a već mesecima kolaju glasine koliko je ko dobar od Milanskog edikta. Priča se da će se taj novac oprati u Nišu, a onda vratiti u Beograd, omrsiće se i režimski izvođači kojom mrvicom. U ovoj bedi i besparici sve smrdi na pljačku! Možda se neko pita: što se ovaj uznemirava zbog 200.000 evra, kad su tajkuni zdipili milijarde, ali ljudi u Srbiji više nemaju ništa!

POVEZANE VESTI

Petak 22.02.2013. 13:24
Поштовање за Зорана Ћирића .
Petak 22.02.2013. 14:04
Bravo Zorane! Jdino mogu da ti poželim debele živce u predstojećoj samoodbrani, pošto će te sada verovatno proglasiti ludim, tako to ide.
Petak 22.02.2013. 15:04
Ћирићу ништа ниси рекао, само мутиш воду. Или можда ниси задовољан својом зарадом. Размисли мало о чему причаш. "Константин знамење анђела" је пројекат, који треба да задиви цео православни свет, а не само Србију. Ово нема везе са твојима који већ 1000 година живе у шизми и који су нас бомбардовали. Константин је појам за православни свет, као што је Свети Сава за српски народ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online