Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 21.02.2013.
22:36
Beta A

"Rešenja u Briselu predlažu Albanci"

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je danas da delegacija Beograda u Briselu nema mogućnost da predlaže rešenja, nego međunarodna zajednica i Albanci postavljaju svoje uslove i predlažu rešenja.

 Pantić je naveo da delegacija Beograda na čelu sa Dačićem smatra da ono što je EU ponudila u Briselu nije dobro i dovoljno

"Njihov zahtev je bio da se sve institucije Srbije na Kosovu ugase i mi na to nismo pristali. Tražimo da se pronađe rešenje za lokalne samouprave, pravosuđe, obrazovanje, zdravstvo i drugo", rekao je televiziji Kis iz Kosovske Mitrovice Pantić, koji je i zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo.

Pantić je naveo da bi, kao što Vojvodina ima svoju skupštinu i svoje lokalne institucije koje neko naziva vojvođanskim, i na Kosovu trebalo da budu uspostavljene institucije koje će priznati i međunarodna zajednica i Albanaci.

Dodao je da te institucije ne bi trebalo da budu pod kontrolom Prištine, nego da bi trebalo da se poštuju zakoni Srbije.

"To podrazumeva da bi i Srbi i Albanci imali autonomiju u odlučivanju, a postojale bi veze između opština", rekao je Pantić, koji je bio u Briselu tokom razgovora predsednika vlada Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija.

Pantić je rekao da je drugog dana razgovora delegacija kosovskih Albanaca pristala da se zajednica srpskih opština proširi i na opštine koje naseljavaju Srbi južno od Ibra.

Dodao je da su Albanci insistirali da to ne bude zajednica sprskih opština, nego asocijacija, ali da pregovarački tim Beograda "nije upao u tu zamku", jer asocijacija ne bi imala izvršna ovlašćenja.

"Na kraju je i Ketrin Ešton prihvatila da se formira zajednica srpskih opština, ali koje će nadležnosti i kakvu će izvršnu vlast imati, ostaje da se dogovore u narednom periodu, ali to neće biti institucije pod kontrolom Prištine", rekao je Pantić.

On je naveo da delegacija Beograda na čelu sa Dačićem smatra da ono što je EU ponudila u Briselu nije dobro i dovoljno, da je na štetu državnih i nacionalnih interesa i da zato nije ni postignut nikakav dogovor.

Ponovio je da neće biti prihvaćen nijedan dogovor oko formiranja zajednice srpskih opština na Kosovu dok svi detalji ne budu razrađeni i dok s njima ne budu saglasni i Srbi sa Kosova. Pantić je rekao da je u Brisel išao kao predstavnik Vlade Srbije i da je izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića o paralelnim institucijama "pogrešno protumačena".

"Ne radi se ni o kakvom gašenju srpskih institucija na Kosovu i uspostavljanju albanskih, nego o pronalaženju rešenja koje bi omogućilo da i Albanci i međunarodna zajednica više ne osporavaju legalitet i legitimitet srpskih institucija", rekao je Pantić.

"U Briselu se u prethodna dva dana razgovaralo o lokalnim samoupravama i činjenica da nije postignut dogovor govori da naša delegacija nije pristala na zahtev Prištine i međunarodne zajednice da srpske institucije na Kosovu budu ugašene i da ih zamene druge koje bi trebalo da uspostavi Priština na ovim prostorima", rekao je Pantić.

Prema njegovim rečima, vlada, pregovarački tim Beograda i Nikolić se strogo drže platforme i rezolucije koje je usvojila Skupština Srbije.

"Razgovori će biti nastavljeni na ekspertskom nivou i ono što je sigurno jeste da vlada neće gasiti svoje institucije sve dok se ne postigne dogovor o formiranju zajednice srpskih opština koje bi imale izvršnu, zakonodavnu i pravnu vlast, bile autonomne u odnosu na Prištinu i sve u skladu sa Rezolucijom 1244, koja predviđa
suštinsku autonomiju za Kosovo, i za Albance i za Srbe, bez priznanja Kosova kao nezavisne države", rekao je Pantić.

POVEZANE VESTI

Petak 22.02.2013. 11:42
Gosp. Pantić Ne razumem Vašu izjavu.Pomenuliste Vojvodinu,Samo da Vas podsetim u Vojvodini VAŽE ZAKONI IZ SRBIJE. Za ovakve pregovore treba puno znanja i iskustva.Pored Premijera na ovim pregovorima trebalo bi da aktivno učestvuje i ministar inostranih poslova kao i gosp.Vučić. Sve ovo ostalo je mlaćenje prazne slame.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online