Četvrtak 21.02.2013.
22:36
Beta

"Rešenja u Briselu predlažu Albanci"

 Pantić je naveo da delegacija Beograda na čelu sa Dačićem smatra da ono što je EU ponudila u Briselu nije dobro i dovoljno

"Njihov zahtev je bio da se sve institucije Srbije na Kosovu ugase i mi na to nismo pristali. Tražimo da se pronađe rešenje za lokalne samouprave, pravosuđe, obrazovanje, zdravstvo i drugo", rekao je televiziji Kis iz Kosovske Mitrovice Pantić, koji je i zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo.

Pantić je naveo da bi, kao što Vojvodina ima svoju skupštinu i svoje lokalne institucije koje neko naziva vojvođanskim, i na Kosovu trebalo da budu uspostavljene institucije koje će priznati i međunarodna zajednica i Albanaci.

Dodao je da te institucije ne bi trebalo da budu pod kontrolom Prištine, nego da bi trebalo da se poštuju zakoni Srbije.

"To podrazumeva da bi i Srbi i Albanci imali autonomiju u odlučivanju, a postojale bi veze između opština", rekao je Pantić, koji je bio u Briselu tokom razgovora predsednika vlada Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija.

Pantić je rekao da je drugog dana razgovora delegacija kosovskih Albanaca pristala da se zajednica srpskih opština proširi i na opštine koje naseljavaju Srbi južno od Ibra.

Dodao je da su Albanci insistirali da to ne bude zajednica sprskih opština, nego asocijacija, ali da pregovarački tim Beograda "nije upao u tu zamku", jer asocijacija ne bi imala izvršna ovlašćenja.

"Na kraju je i Ketrin Ešton prihvatila da se formira zajednica srpskih opština, ali koje će nadležnosti i kakvu će izvršnu vlast imati, ostaje da se dogovore u narednom periodu, ali to neće biti institucije pod kontrolom Prištine", rekao je Pantić.

On je naveo da delegacija Beograda na čelu sa Dačićem smatra da ono što je EU ponudila u Briselu nije dobro i dovoljno, da je na štetu državnih i nacionalnih interesa i da zato nije ni postignut nikakav dogovor.

Ponovio je da neće biti prihvaćen nijedan dogovor oko formiranja zajednice srpskih opština na Kosovu dok svi detalji ne budu razrađeni i dok s njima ne budu saglasni i Srbi sa Kosova. Pantić je rekao da je u Brisel išao kao predstavnik Vlade Srbije i da je izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića o paralelnim institucijama "pogrešno protumačena".

"Ne radi se ni o kakvom gašenju srpskih institucija na Kosovu i uspostavljanju albanskih, nego o pronalaženju rešenja koje bi omogućilo da i Albanci i međunarodna zajednica više ne osporavaju legalitet i legitimitet srpskih institucija", rekao je Pantić.

"U Briselu se u prethodna dva dana razgovaralo o lokalnim samoupravama i činjenica da nije postignut dogovor govori da naša delegacija nije pristala na zahtev Prištine i međunarodne zajednice da srpske institucije na Kosovu budu ugašene i da ih zamene druge koje bi trebalo da uspostavi Priština na ovim prostorima", rekao je Pantić.

Prema njegovim rečima, vlada, pregovarački tim Beograda i Nikolić se strogo drže platforme i rezolucije koje je usvojila Skupština Srbije.

"Razgovori će biti nastavljeni na ekspertskom nivou i ono što je sigurno jeste da vlada neće gasiti svoje institucije sve dok se ne postigne dogovor o formiranju zajednice srpskih opština koje bi imale izvršnu, zakonodavnu i pravnu vlast, bile autonomne u odnosu na Prištinu i sve u skladu sa Rezolucijom 1244, koja predviđa
suštinsku autonomiju za Kosovo, i za Albance i za Srbe, bez priznanja Kosova kao nezavisne države", rekao je Pantić.

2024 © - Vesti online