Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 20.02.2013.
16:42
telegraf.rs A

Minareti u Srbiji najviši u Evropi!

Peštersko selo Delimeđe u tutinskoj opštini ima najveće minarete u Evropi! Sagrađeni su 2009. godine kao deo novog islamskog centra u tom selu, a visoki su po 77,24 metra i daleko nadmašuju sve postojeće džamije na Balkanu, ali i u Evropi.

Džamija u Delimeđu ima najviše minarete u Srbiji
 

Poređenja radi, najviši minaret u zapadnoj Evropi – minaret Fitja džamije u Stokholmu – visok je samo 32,5 metara. Minaret najveće džamije u EU, džamije u Roterdamu, visok je jedva 25 metara. Na istoku od EU, islamski centar “Srce Čečenije” u Groznom, koji je otvoren 2008. godine, ima, takođe, skromniji minaret – 62 metra.

Minareti iz Delimeđa viši su i od čuvenog Kutub minareta u Nju Delhiju, koji je visok 72,5 metara. Viši su i od najvišeg minareta centralne Azije, Kalon minareta u Buhari, koji doseže svega 47 metara. Inače, čečenski minaret je do 2009. godine bio šampion Evroazije. Sve dok mu centar u Delimeđama nije preuzeo primat.

Minareti Delimeđa su viši i od najviših minareta južne hemisfere. Čak i od munare džamije u Johanesburgu koju je nedavno podigao turski biznismen Ali Katirdžioglu.

U našem regionu najviša džamija u Bosni i Hercegovini je džamija u Bugojnu sa minaretom od 70 metara, za čije je farbanje bio angažovan alpinistički tim iz Zenice. Najviša džamija u Republici Srpskoj nalazi se u Sjenini kod Doboja sa minaretom od 53,5 metara.

Međutim, Priština ima ambicije da nadmaši minarete u Delimeđama. Islamski poglavar Kosova Naim Trnava je oktobra 2012. položio kamen temeljac za “najveću džamiju na Balkanu” koja će se prostirati na 8.000 kvadratnih metara. Visina njenih minareta još je tajna.

Inače, apsolutni svetski rekorder u visini je minaret džamije Hasana II u Kazablanki, u Maroku. Visok je 210 metara. Inače, Teheran ima ambiciju da Marokancima preuzme “titulu”, jer u glavnom gradu Irana se podižu minareti čija je planirana visina 230 metara!

Arhitekta delimeđanskih minareta je Muharem Kruško, koji živi u Maglaju, bivši je građevinac koji je radio u Hrvatskoj. Sa 230 izgrađenih munara, uglavnom u posleratnoj BiH, 76-godišnji Kruško je apsolutni svetski rekorder. Prvi minaret je izgradio 1966. godine u Gluhoj Bukvici. Kruško je vlasnik zidarsko-fasaderske radnje u Miljanovićima kod Tešnja, kanton Zenica, sa šest zidarskih ekipa.

Minareti u Delimeđama su deo i dalje nezavršenog islamskog centra u ovom selu koje sa 88 domaćinstava ima manje od 300 punoletnih stanovnika. Selo ima osnovnu školu i poštu.

U prilogu o izgradnji islamskog centra u Delimeđama tuzlanska televizija je izvjestila da je ova džamija “mahom građena dobrovoljnim prilozima meštana i mnogih Sandžaklija koji žive i rade u BiH, Americi, Kanadi, Australiji i zemljama zapadne Evrope. Radi se o veoma uspešnim poslovnim ljudima koji potiču iz ovog kraja”.

Delimeđe su, inače, poznate po svom velikom vašaru, a u islamskom centru se održava i godišnji “Festival islama”.

Pre izgradnje džamije u Delimeđama, najviši minaret na Balkanu bio je minaret Husein-pašine džamije u Pljevljama, završen 1594. godine kao zadužbina Husein-paše Boljanića, poreklom iz tog kraja.

Poređenja radi, Hram Svetog Save u Beogradu, bez krsta, visok je 70 metara a sa krstom doseže 82 metra. Najviše katoličko zdanje u Srbiji, Crkva Bezgrešne device Marije u Bačkoj Topoli, visoka je 72,6 metara, a Crkva Ime Marijino u Novom Sadu do 72 metra.

“Palata Albanija” u Beogradu visoka je “svega” 58 metara.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.02.2013. 22:57
da li ovo brisanje znaci da ubuduce moram kupovati proizvode sa pesterske visoravni da me ne bi brisali. BUDITE SIGURNI DA NECU NIKAKVE PROIZVODE KUPOVATI IZ SJENICE ,N PAZARA I PESTERSKE VISORAVNI.
Sreda 20.02.2013. 23:59
Sto rakete ne polete?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online