Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 20.02.2013.
14:35
Beta, Vestionline A

Zbog mleka može i Vlada da padne?

Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević rekao je danas da Demokratska stranka pokušava da trenutno stanje na tržištu mleka, zbog sumnje na pojavu veće koncentracije aflatoksina, iskoristi za rušenje Vlade Srbije. Danas je održana i hitna sednica Odbora Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu, a u burnoj atmosferi članovi opozicije tražili su pad Vlade. Bilo je i predloga iz vladajuće koalicije da se svo mleko potpuno uništi. Srpska napredna stranka optužila je demokratu Gorana Ješića da je u javnost izneo rezultate analize na aflatoksin koje je dobio od "Viktorija grupe", čime je na račun monopolista ugrozio srpskog seljaka.

Dok se Korać premišljao da li da sipa mleko u kafu, mionistar Knežević isprobao sva sinoć pred novinarima
 

Ministar poljoprivrede Goran Knežević je rekao da "nije bilo konfuzije u analizama mleka na prisustvo aflatoksina" i istakao da je afera koja se stvara "želja Demokrastske stranke da preko pokrajinske administracije pokuša da destabilizuje i obori Vladu Srbije".

"Pri tom su udarili na ono što je najosetljivije, a to je zdravlje stanovništva. Vidite te patetične rečenice pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića - ja neću svojoj deci dati da piju mleko. I ja imam četvoro deci i sada sam ja monstrum koji daje svojoj deci da piju mleko, a on ih neće dati", rekao je Knežević.

SNS: Ješić udario na srpskog seljaka

 

Srpska napredna stranka (SNS) zatražila je danas od Ministarstva poljoprivrede i svih drugih državnih organa da jasno odgovore građanima Srbije da li postoji opasnost od konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda ili ne.

 

U saopštenju SNS pita nadležne državne organe i kako je moguće da su dozvolili, a ukoliko se dokaže da posledice konzumiranja mleka nisu dramatične, "jednom politikantu, poput Gorana Ješića" da samo u "jednom danu razori srpskog seljaka i proizvodnju mleka u Srbiji". Naprednjaci su naveli da je Ješić upotrebio informacije koje je dobio od "Viktorija grupe", čiji je vlasnik biznismen Milija Babović.

On ističe da je čitav sistem bezbednosti hrane projektovala i instalirala DS. "U ovih šest meseci, od kada sam ministar, nismo stigli da demontiramo taj sistem iz više razloga", rekao je on i naveo da ga je u tome omelo namirenje ogromnih dugova iz prethodnog perioda prema poljoprivrednicima, katastrofalne suša i izrada sistemskog zakona o pomoći poljoprivrednoj proizvodnji.

On nije isključio ni uticaj monopolista i lobija iz oblasti agrara na dešavanja i prezentacije u javnosti pojave aflatoksina u mleku. "Ne mogu da verujem da je to došlo iz jednog centra", kazao je on i naveo da je možda u pitanju interesni.

"Možda nije slučajno što je akreditovan labarotorija, koja je za potrebe Pokrajinskog sekretarijata radila analize na prisustvo aflatoksina u mleku, iz Bečeja koja je vlasništvo 'Viktorija grupe'. Oni su monopolisti već više godina i na neki način utiču na tržište stočne hrane. Možda je i to razlog svega ovoga", rekao je Knežević.

Ministar poljoprivrede je ponovio da je "mleko na tržištu Srbije bezbedno za upotrebu i zdravlje ljudi nije ugroženo". Kaže da Ministrastvo poljoprivrede nije objavilo imena mlekara i naziva mleka koja su povučena iz prodaje zbog sumnje na prisustvo povećanje koncentracije aflatoksina, "jer bi bilo loše prema proizvođačima, zato što još nije dokazano da je to mleko zaraženo".

"Bilo bi nepravedno prema proizvođačima da utičemo na njihovu poslovnu politiku i da im onemogućimo da rade", kazao je on.

Knežević je kaže da rezultate superanalize spornih uzoraka mleka koji su poslati na ispitivanje u Holandiju mogu da se očekuju za nekoliko dana, ali nije naveo koliko uzoraka i iz koliko mlekara je poslato. Dodao je da će kada budu stigli rezultati to mleko ili biti trajno povučeno i proizvođač će biti kažnjen ili će biti vraćeno u prodaju.

Knežević je rekao da je uzrok sumnje na pojavu veće količine aflatoksina u mleku stočna hrana i bolest kukuruza i naglasio da je još jesenas država preduzeli sve mere da ispita što veći broj uzoraka kukuruza i utvrdi koliko je zaraženo aflatoksinom.

Ministar poljoprivrede je najvio da će u toku sledeće godine biti formirane i dve referentne laboratorije za mleko, koje će osim kontrole bezbednosti te namirnice utvrđivati i njen kvaliteta, kako bi proizvođači mogli da dobiju veće premije za kvalitetnije mleko.

Odbor zasedao o mleku

Goran Ješić optužen da je udario na seljaka
 

Predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milosavljević apelovao je na predstavnike Vlade Srbije da "jasno kažu koje mleko je povučeno sa rafova, odnosno koje ima visok sadržaj aflatoksina".

Milosavljević koji je član DS rekao je novinarima u Skupštini da je pitanje ispravnosti mleka pitanje nacionalne bezbednosti i da je važnije od pregovora sa EU ili Kosovom.

"Sednica je zakazana po hitnom postupku zbog akutelne situacije. Ministri zdravlja i poljoprivrde, nažalost, nisu se odazvali pozivu i njihov nedolazak govori da je afera sa mlekom uzdrmala Vladu i ministarstva", kazao je on.

Na sinoć održanom odboru DS odlučeno da se ministar poljopriverde Goran Knežević pozove da da ostavku.

"Ovo je velika afera. Ministarstvo nije radilo kako treba i nije vršilo kontrolu kako treba, zato ne samo da ministar treba da da ostavku već ova situacija izuskuje pad vlade", kazao je Milosavljević.

Ivan Sočo iz Uprave za vetereinu podsetio je da je 2011. godine donet nov pravilnik kojim je 10 puta smanjen dozvoljen nivo aflatoksina u namirnicama, sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu. "To znači da smo mi 50 godina pili mleko sa nivoom aflatoksina većim nego sada", kazao je Sočo.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Žarko Korać istakao je da se jutros zamislio da li da stavi mleko u svoju kafu. Korać je optužio Ministarstvo poljoprivrede da nije dalo pravovremene informacije, da je zbog toga izostala zaštita građana i da će biti uništeni proizvođači mleka.

Jedini koji se odazvao pozivu Odbora, pokrajinski sekratar za privredu Goran Ješić istakao je da je probleme sa kontaminiranom hranom počeo u septembru 2012. godina kada je otkriven problem sa kururuzom, što je, kako je ocenio, tada zataškano.

Ješić je kazao da je 12. februara dao uzorke mleka na analizu koje i da je šest dana kasnije dobio rezultate koji su pokazali da je u 26 od 35 uzoraka pronađen nedozvoljeno visok nivo aflatoksina. "Ja sam iste večeri poslao pismo premijeru, minstru Kneževiću, oni su prvi znali, čak sam zvao i Dinkića, da im to kažem", rekao je Ješić.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.02.2013. 22:53
Ipak je pocela predizborna kampanja. Nece proci. Zuti vase vreme je proslo DEFINITIVNO. Cudi me samo da gosp. gradonacelnik nije reagovao. Ah da verovatno je u ceskoj. Uplasio se da nije pocelo i tamo da skripi. Vama ni intervju gosp. Jeremica nije dovoljan parametar u kakvom ste sosu.
Sreda 20.02.2013. 23:20
Svi junaci nikom ponikose, komentare sve nam izbrisase.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online