Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 19.02.2013.
11:08
Beta A

Kalanović: Pijte mleko koje je na tržištu; Ješić: Sada ne treba kupovati mleko

Ministarka reginalnog ravoja i lokalne samouprave Srbije Verica Kalanović izjavila je da će ministar poljoprivrede Goran Knežević danas imati sastanak s proizvođačima mleka, inspekcijama i laboratorijama o ispravnosti mleka. Stvari se drže pod kontrolom i najgore je da se upadne u paniku, naglasila je ministarka.

Stvari se drže pod kontrolom i najgore je da se upadne u paniku, naglasila je ministarka
 

Verica Kalanović je za TV B92 rekla da Vlada Srbije redovno održava kontakte s laboratorijama, ispitivanja su češća i inspekcije su na terenu.

- Neću da merim ko je u pravu, ministar Knežević ili pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić (koji je izneo podatke da u Vojvodini 29 od 35 uzoraka mleka ima povećanu vrednost aflatoksina). Potrebno je održati zajednički sastanak i izneti rezultate laboratorija i uzorke, jer je to stvar za zajednički sastanak, a ne za tviter, smatra ministarka i dodaje da Ministar u vladi "ne bi smeo da daje informacije koje nisu tačne".

Međutim, kako kaže, ako su ispitivanja koja je Ješić objavio na tviteru merodavna i urađena u odgovarajućim laboratorijama, odmah će da se reaguje.

Verica Kalanović je građanima poručila da mogu da piju mleko koje je na tržištu, jer je sigurno u skladu sa standardima.

Ješić: Deca ne smeju piti mleko sa aflatoksinima

S druge strane, vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je da država

Sada ne treba kupovati mleko: Ješić (Foto - Beta/Dragan Gojić)

ne sme da problem sa opasnim aflatoksinima gura pod tepih, već mora da preduzme mere koje su joj na raspolaganju.

"Ako mene pitate da li sada treba kupovati mleko – odgovor je ne. Ali, eto postoje stručnjaci koji tvrde suprotno. Vaša stvar je da li ćete kupovati ili nećete mleko", rekao je Ješić na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

"Pre svega sam otac dvoje dece i to je razlog što sam objavio rezultate, i uvek ću ih objaviti. Ne vidim zašto ih je država skrivala. Država je kriva za ovo. Ovo nije političko pitanje, već pre svega bezbednosno pitanje", rekao je Ješić i dodao da su vrednosti aflatoksina u mleku prekoračene od 10 do 200 odsto. On je kazao da su mnogi poljoprivredni proizvođači rešili taj problem sa aflatoksinima u kukuruzu.

Ješić je optužio i laboratorije da nisu radile svoj posao, i upitao zašto ne radi nacionalna laboratorija u Batajnici. On je rekao da mu je potpuno nejasno zašto država nije reagovala i zašto je ranije objavila da je mleko na graničnim vrednostima, kada je analiza pokazala suprotno. Prema njegovim rečima, rezultati analize znali su se još u septembru.

Prema njegovim rečima, postojale su razne vrste pritisaka na njega, a jedina odbrana od tih priitisaka je javnost u radu. Dodao je da je MUP-u Srbije dostavio spisak brojeva telefona s kojima mu je prećeno, kao i spisak pretećih mejlova.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.02.2013. 11:30
Дозвољена количина алфатоксина је 0%. Паметном доста.
Utorak 19.02.2013. 12:05
шта друго да кажем , већ сам све рекао и не желим да будем толико досадан, ипак сам оно што каже књига "хомо сапиенс" па ћу ово да поделим са свима вама : набавите како знате и умете културу за кефир (али прави) и крените у авантуру са млеком , пијте кефир место млека и осталих млечних производа,ваше здравље ће се дићи на квалитетнији , много здрављи ниво , а млеко није битно које је мада је пожељније што масније...
Utorak 19.02.2013. 16:17
Bez mleka se ne može, ako je kukuruz loš, jedu ga i krave privatnih prodavaca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online