Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 15.02.2013.
21:40
Beta A

"Pre pet godina ostvarili smo naš vekovni san"

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da su 17. februara 2008. godine snovi mnogih generacija kosovskih Albanaca postali stvarnost i istakao veliki doprinos u tome Univerziteta u Prištini.

Premijer samoproklamovane republike Kosovo Hašim Tači
 

Tači je na svečanoj akademiji povodom pete godišnjice proglašavanja nezavisnosti Kosova i 43. godine od osnivanja Prištinskog univerziteta rekao da je Kosovo pre pet godina institucionalizovalo svoj vekovni san.

"Tog 17. februara 2008 godine Kosovo je proglašeno nezavisnom, slobodnom i demokratskom državom. Taj veličanstveni akt je bio izraz poštovanja volje njenih građana. Nezavisnost Kosova je veličanstveno delo stremljenja, ideala, požrtvovanja i napora mnogih generacija", kazao je Tači.

SAD čestitale

Američki državni sekretar
Džon Keri čestitao je danas kosovskim vlastima petu godišnjicu proglašenja nezavisnosti, saopštila je Ambasada SAD u Prištini.

"U ime predsednika Obame i naroda SAD, sa velikim zadovoljstvom upućujem najlepše želje narodu Republike Kosovo povodom obeležavanja pete godišnjice nezavisnosti 17. februara", navodi se u
Kerijevoj poruci. Državni sekretar SAD naveo je u poruci da je prethodna godina bila
jedna od najvećih prekretnica za Kosovo "uključujući i okončanje
nadgledane nezavisnosti Kosova, članstvo u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, kao i napredak zabeležen u dijalogu sa Srbijom u normalizaciji odnosa". "Sjedinjene Države ostaju čvrsto posvećene u svojoj podršci nezavisnom, suverenom i višenacionalnom Kosovu", poručio je američki državni sekretar Keri.

On je rekao da je Kosovo nakon toga nastavilo sa konsolidacijom države, što je dovelo do međunarodnog priznanja od do sada oko sto država i uspostavljanje najviših demokratskih standarda.

Kosovski premijer je rekao da nije slučajno što je manifestacija obeležavanja pete godišnjice proglašavanja nezavisnosti počela na Univerzitetu u Prištini.

"Nema univerziteta u svetu koji se može uporediti sa ulogom promotera koju je Univerzitet u Prištini imao u nacionalnom i oslobodilačkom pokretu", rekao je Tači.

Organizacioni odbor najavio je da će danas, sutra i prekosutra biti organizovane brojne izložbe, između ostalog arheološka i etnološka izložba u Muzeju Kosova, retrospektiva grafičkih dela u Nacionalnoj galeriji Kosova i koncert ansambla "Shota".

Za sutra je predviđeno odavanje počasti u svim opštinama na Kosovu i polaganje venaca palim borcima. Predsednica Kosova Atifete Jahjga sutra organizuje prijem za domaće i međunarodne zvanice, nakon čega će Filharmonija Kosova izvesti svečani koncert.

U nedelju će biti održana Parada nezavisnosti - defile pripadnika BSK-a i kosovske policije na trgu Majka Tereza u Prištini, svečana sednica Skupštine Kosova, a zatim koncert i vatromet.

POVEZANE VESTI

Subota 16.02.2013. 19:32
"Pre pet godina ostvarili smo naš vekovni san"-do unazad 100 g. bili su minorni na Kosovu,pa mi taj san nije jasan kako je mogao trajati vekovima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online