Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.02.2013.
13:27
B92 A

Srbi sa KiM: Tači predlaže ono što se zna da niko neće

Predstavnici Srba sa severa Kosova izjavili su da im premijer Kosova Hašim Tači nije ponudio ništa novo, već su njegovi predlozi bazirani na Ahtisarijevom planu koji nisu prihvatili ni Srbija ni Savet bezbednosti UN.

Hašim Tači predlaže ono što ni Srbija ni Savet bezbednosti ne prihvataju
 

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je za agenciju Beta da je stav Srba sa severa Kosova i Metohije "jasan" - da će čuvati i jačati svoje institucije.

"To što nudi Hašim Tači već je viđeno, to nam nudi i Ahtisarijev plan, koji nije prihvaćen. Nama niko ne treba ništa da nudi, mi imamo institucije i naša je poruka da ih zadržimo i jačamo", rekao je Milović.

Prema njegovim rečima, srpske institucije na severu Kosova nisu paralelne već jedine postojeće i jedine koje funkcionišu.

Milović je dodao da Srbe interesuje šta nudi Beograd i kako će na tu temu teći razgovori u Briselu 19. i 20. februara.

"Mi nismo upoznati sa onim što sledi, ali vidimo da se čini sve kako bi se prekinula nit koja nas veže s državom Srbijom i mi na to nećemo pristati", rekao je Milović.

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da je bilo očekivano da će Tači kao polazno rešenje uzeti Ahtisarijev plan i Ustav Kosova.

"Naša pozicija je definisana Platformom i Rezolucijom i mislim da ćemo kroz pregovore doći do nečega što je između", rekao je Ivanović za agenciju Beta.

On je dodao da "zdravstvo, školstvo, socijalna politika, mediji, upravljanje prirodnim resursima, sigurno ostaju na severu Kosova", a da će biti diskutabilno kako će funkcionisati policijska uprava na severu.

Prema njegovim rečima, ta uprava će biti u "tankoj vezi" s Prištinom, dok će jača veza biti sa međunarodnim policijskim snagama, odnosno Euleksom.

"Biće veoma bitno da se vidi kako će se rešiti koji će zakoni biti primenjivani. U tom poslu UNMIK bi nam bio od velike pomoći kada bi sve kosovske zakone preuredio u svoje uredbe i one bi kao takve bile lakše za primenu za sudije srpske nacionalnosti", rekao je Oliver Ivanović.

Prema njegovim rečima, veliki je problem što sva rešenja Priština koristi da "iščupa" neko indirektno priznanje nezavisnosti, ali se s takvim pristupom neće daleko stići.

Sledeća runda pregovora premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija je u Briselu 19. i 20. februara, a razgovaraće se o severu Kosova. Tači je najavio da će izneti svoj predlog za Srbe na severu kako bi se integrisali u kosovski sistem što oni sada kategorički odbijaju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.02.2013. 13:31
"Mi nismo upoznati sa onim što sledi, ali vidimo da se čini sve kako bi se prekinula nit koja nas veže s državom Srbijom i mi na to nećemo pristati", rekao je Milović. Sve je receno...!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online