Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 14.02.2013.
10:55 >> 12:50h
Beta A

Dodik: Narod neće znati šta se desilo na Kosovu

Politika međunarodnog faktora je podrivačka politika i ona u sebi traži lokalne ljude spremne da sprovode strane ciljeve, kaže Milorad Dodik.

Kao i uvek bez "dlake na jeziku": Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske
 

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocenio je da će 2014. biti ključna za region, da strancima odgovara sadašnji sastav vlasti u Srbiji i da narod neće

znati šta se desilo na Kosovu.

"Nama danas treba ono što imaju svi drugi narodi - jasan nacionalni interes. Mislim da krajnji cilj tog novog plana treba da bude integracija srpskog naroda na ovim prostorima", rekao je Dodik u intervjuu za Nedeljnik.

"Vučić je broj 1"

Upitan da li misli da je poslednjih meseci Aleksandar Vučić postao najvažniji čovek u Srbiji, Dodik je rekao da "Vučić snažno raste u političkom rejtingu u Srbiji i da je očigledno čovek broj jedan te vlasti".

Dodik je rekao da je "očigledno da je 2014, godina obeležavanja 100. godišnjice Prvog svetskog rata, ključna za region" i da je "očigledno da neki centri moći planiraju da mnoge stvari poravnaju u regionu".

"Srbija je potencijalno jedina zemlja koja može i treba da bude najjača zemlja na Balkanu. Ali, nažalost, mi i dalje ne uspevamo da iskoristimo tu svoju poziciju", naveo je Dodik.

Dodik je ocenio i da bi srpska vlast sada mogla "znatno da odgovara strancima u ostvarivanju njihovih ključnih pitanja". On je takođe rekao da su se "ovde svi politicki predstavnici dogovorili da politika RS prema NATO-u mora da bude vezana za politiku
Srbije". "Mi ne želimo da na Drini imamo NATO granicu", poručio je Dodik.

"Sa Koštunicom sam imao najpragmatičniji odnos"

Govoreći o odnosima sa zvaničnicima u Srbiji, predsednik RS je rekao i da je "najpragmatičniji odnos i najbolje razvijene odnose" imao sa Vojislavom Koštunicom, jer je on bez oklevanja podržavao svaki projekat koji je približvao ili jačao saradnju Srbije i RS.

Povodom Kosova, za koje je rekao da se "faktički iz dana u dan sve više priznaje", Dodik je naveo da je "očigledno da su stranci preko Kosova hteli da ponize srpski narod u celini i da to nastavljaju da čine s ovom politikom korak po korak dobijanja samostalnosti".

"Korak po korak" će nas, kako je rekao, dovesti u poziciju da ćemo na jedan netransparentan i nenacionalni način dočekati da se reši to pitanje i to tako što će "narod ostati osakaćen za priču šta se tamo stvarno desilo".

Kako je naveo, niko neće pitati Srbiju da li će Kosovo imati stolicu u UN i "u jednom trenutku će se naći dovoljan broj glasova po poslovniku o radu UN, kada će oni pod pritiskom SAD proglasiti Kosovo i dati im stolicu u UN".

Kada bi zamislio sebe kao čoveka koji vodi Srbiju, Dodik je rekao da bi imao čvršći stav o Kosovu, da bi tražio sever Kosova i da se reguliše status Srba na jugu.

Založio bi se, kako je rekao, za snažan program rehabilitacije sela i poljoprivrede, za ekspanziju privatnog kapitala iz Srbije u regionu i rešavanje energetske stabilnosti, uz jače energetsko vezivanje za Rusiju.

"I definisao bih, naravno, jasan odnos prema RS. Da se napravi jasan nacionalni program koji bi za krajnji cilj imao - integraciju dve republike", rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.02.2013. 11:32
Е, Милораде брате наш,нема нико храбрости у Србији да им то каже у лице као што Ти умеш да кажеш непријатељима Републике Српске.
Četvrtak 14.02.2013. 12:02
Dežurni protivnici Dodika na svaku njegovu reč nađu neku kritike. Pa on je još ostao na braniku srpstva preko Drine. Vidite kako je Srbima u Hrvatskoj i Vukovaru. Nemaju poštenog mira. Do sada mu niko nije oteo državu, a mi svoju rasprodajemo. Ako on kaže da bi branio sever Kosova, ja mu verujem. Živela Republika Srpska i srpski narod.
Četvrtak 14.02.2013. 12:06
Čitajte 'Datum u Junu, a sever Tačiju'. Niko nema hrabrosti da kaže, sever ostaje u Srbiji, a ostatak Kosova nikada nećemo priznati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online