Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 13.02.2013.
13:16
RTS A

Generalštab brišu kao kulturno dobro da bi ga šeici kupili?

Ujedinjeni Arapski Emirati spremni su da ulože u obnovu zgrade Generalštaba u Beogradu, oštećene u NATO bombardovanju, ali se od toga može odustati ako bude protivljenja, kaže prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić. Zgrada Generalštaba je 2005. godine proglašena kulturnim dobrom, ali to možda više neće biti uskoro - Ministarstvo građevinarstva uputilo je zahtev za brisanje zgrade Generalštaba iz registra.

Ministarstvo građevinarstva uputilo je zahtev za brisanje zgrade Generalštaba iz registra kulturnih dobara
 

Kompleks zgrada arhitekte Nikole Dobrovića proglašen je za kulturno dobro 2005. godine - šest godina pošto je urušen. Posle upozorenja građevinske inspekcije da su zgrade nebezbedne i da mogu da se uruše, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma iniciralo je da se zgrade obrišu iz registra kulturnih dobara, kako bi bile sanirane.

Umesto ruševina u centru Beograda, mogla bi se naći ekskluzivna zgrada.

U Ministarstvu odbrane kažu da je za ovu godinu predviđena izrada projekta rušenja i raščišćavanja, a ministar najavljuje da će, tokom predstojeće posete Abu Dabiju, sa šeikom Muhamedom razgovarati i o tome šta bi tu moglo da se izgradi.

Vicepremijer Vučić smatra da od Generalštaba može da se napravi "nešto lepše". Međutim, Vučić ističe da ako se to nekome ne sviđa i ako neko ne želi ulaganje milijardi i zapošljavanje 500 ljudi, "nema problema, nećemo to da radimo".

"Šeik Muhamed, koji je moj prijatelj, rekao mi je jednu stvar - 'Nikada nećemo da učestvujemo u onome protiv čega su ljudi u Srbiji'", navodi Vučić.

Arhitekta Bojan Kovačević podseća da je u uslovima proglašenja navedeno da se spolja mora vratiti u izvorno stanje, a da su iznutra moguće rekonstrukcije i adaptacije.

"To moramo da obnovimo radi sebe i radi poštovanja svoje moderne tradicije", smatra Kovačević.

Republička direkcija za imovinu je još 2006. godine pokrenula inicijativu da se te zgrade obrišu iz registra kulturnih dobara, ali je ona odbijena.

"Ako je interes da se to otuđi, onda je mnogo veća cena ostvarena tako što ćemo dozvoliti budućem investitoru da na tom prostoru napravi jednu modernu savremenu zgradu u skladu sa urbanističkim uslovima i građevinskim propisima, nego da restaurira postojeći generalštab", ocenjuje Srboljub Panić iz Direkcije za imovinu Srbije.

Isti zahtev nedavno je ponovilo i Ministarstvo građevine i urbanizma.

"Na Vladi je da donese zaključak da se skine zaštita kao spomenika kulture i da se jednostavno objekti poruše i da se lokacije stave u funkciju", kaže resorni ministar Velimir Ilić.

U nadležnom ministarstvu kulture očekuju odgovor od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je predmet prosledio gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, jer je, kako navode, reč o objektu koji nema kategorizaciju spomenika kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.02.2013. 14:13
Samo da ne bude Džamija!
Sreda 13.02.2013. 13:37
Треба стремити новинама.Ову зграду никако не треба реновирати.Испоставило би се касније да је "пита скупља од тепсије".Рушимо старо и градимо ново.Увек је код нас некакав отпор нечем новом,ономе што нам може донети само корист. Арапи су загрејани за улагања у Србији и само противници садашње власти узнемирују јавност.
Sreda 13.02.2013. 13:42
Сретењски Сабор - Никад Граница. Подели даље... http://facebookreporter.org/wp-content/uploads/2013/02/sretenjski_sabor.jpg
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online