Sreda 13.02.2013.
13:16
RTS

Generalštab brišu kao kulturno dobro da bi ga šeici kupili?

Ministarstvo građevinarstva uputilo je zahtev za brisanje zgrade Generalštaba iz registra kulturnih dobara
 

Kompleks zgrada arhitekte Nikole Dobrovića proglašen je za kulturno dobro 2005. godine - šest godina pošto je urušen. Posle upozorenja građevinske inspekcije da su zgrade nebezbedne i da mogu da se uruše, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma iniciralo je da se zgrade obrišu iz registra kulturnih dobara, kako bi bile sanirane.

Umesto ruševina u centru Beograda, mogla bi se naći ekskluzivna zgrada.

U Ministarstvu odbrane kažu da je za ovu godinu predviđena izrada projekta rušenja i raščišćavanja, a ministar najavljuje da će, tokom predstojeće posete Abu Dabiju, sa šeikom Muhamedom razgovarati i o tome šta bi tu moglo da se izgradi.

Vicepremijer Vučić smatra da od Generalštaba može da se napravi "nešto lepše". Međutim, Vučić ističe da ako se to nekome ne sviđa i ako neko ne želi ulaganje milijardi i zapošljavanje 500 ljudi, "nema problema, nećemo to da radimo".

"Šeik Muhamed, koji je moj prijatelj, rekao mi je jednu stvar - 'Nikada nećemo da učestvujemo u onome protiv čega su ljudi u Srbiji'", navodi Vučić.

Arhitekta Bojan Kovačević podseća da je u uslovima proglašenja navedeno da se spolja mora vratiti u izvorno stanje, a da su iznutra moguće rekonstrukcije i adaptacije.

"To moramo da obnovimo radi sebe i radi poštovanja svoje moderne tradicije", smatra Kovačević.

Republička direkcija za imovinu je još 2006. godine pokrenula inicijativu da se te zgrade obrišu iz registra kulturnih dobara, ali je ona odbijena.

"Ako je interes da se to otuđi, onda je mnogo veća cena ostvarena tako što ćemo dozvoliti budućem investitoru da na tom prostoru napravi jednu modernu savremenu zgradu u skladu sa urbanističkim uslovima i građevinskim propisima, nego da restaurira postojeći generalštab", ocenjuje Srboljub Panić iz Direkcije za imovinu Srbije.

Isti zahtev nedavno je ponovilo i Ministarstvo građevine i urbanizma.

"Na Vladi je da donese zaključak da se skine zaštita kao spomenika kulture i da se jednostavno objekti poruše i da se lokacije stave u funkciju", kaže resorni ministar Velimir Ilić.

U nadležnom ministarstvu kulture očekuju odgovor od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je predmet prosledio gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, jer je, kako navode, reč o objektu koji nema kategorizaciju spomenika kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

2024 © - Vesti online