Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 12.02.2013.
14:01
J. Arsenović - Vesti A

Dečane nema ko da brani?

Prošla su četiri dana od kada su albanski ekstremisti pokušali upad na imanje manastira Visoki Dečani, u čemu su ih sprečili italijanski pripadnici Kfora, a domaća javnost i dalje ne zna da li je na ovaj vandalski čin reagovala Nacionalna kancelarija za saradnju sa Uneskom ili Zorica Tomić, ambasador Srbije pri misiji Uneska u Parizu.

Manastir Visoki Dečani na udaru Albanaca


Manastir Visoki Dečani jedan je od pet srpskih manastira i tri crkve iz Srednjeg veka koje se nalaze na listi svetske baštine Uneska (Organizacije UN za prosvetu, nauku i kulturu) i pripada osim srpskoj i svetskoj kulturnoj baštini, pa je za očekivati da se povodom ovog poslednjeg incidenta alarmira i nadležna organizacija UN-a.
U želji da proverimo da li je reakcija bilo, a da su možda medijima promakle, saznali smo da ne postoji sajt naše misije pri Unesku (u izradi je), dok birokratizovana procedura za dobijanje izjava onemogućava javnost da dođu do blagovremenih informacija.


Ambasadorka Zorica Tomić nam je poručila da bi ona rado dala izjavu, ali da je to nemoguće bez saglasnosti centrale u Beogradu. Na drugoj strani, u Ministarstvu spoljnih poslova tražili su da zahtev prosledimo putem elektronske pošte, a odgovor do zaključenja današnjeg izdanja "Vesti" nismo dobili.

Godišnje 200.000 dolara

Trivo Inđić upozorava da Srbija godišnje plaća članarinu Unesku 200.000 dolara, ali da ništa za te pare ne koristi što ova organizacija nudi državama članicama.
- Nemate ljude koji bi pravili projekte kako bi se koristili međunarodni fondovi. To je ozbiljan posao, a to ne mogu da rade činovnici MSP-a koji su uglavnom završili Filološki fakultet i osim znanja engleskog ništa drugo ne znaju - upozorava Inđić.

Izostala je i izjava generalnog sekretara Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom Jasne Zrnović, pa se logično nametnulo pitanje šta ove dve institucije zapravo rade? Takođe, ostalo je nejasno ume li srpska država da na pravi način reaguje i zaštiti svoje kulturno i nacionalno blago, pogotovu ako se zna da smo za ambasadorku čuli tek kad se podigla prašina oko velikih izdataka za njenu rezidenciju u Parizu, dok o učinku pomenute Komisije godinama nema nikakvog traga?


- Prisutan je jedan sveopšti nehat, neznanje i neodgovornost prema spomenicima koji su na listi svetske kulturne baštine, ali i u odnosu na naše obaveze i prema samom Unesku, jer mi treba da ih o stanju kulturnog nasleđa obaveštavamo svake godine - upozorava bivši predsednik Komisije Trivo Inđić.


On je još u avgustu prošle godine podneo ostavku na mesto predsednika Nacionalne komisije, ali ga iz kabineta predsednika vlade nisu udostojili ni odgovora da je ostavka prihvaćena.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.02.2013. 15:46
Ima ko da brani ali crkve ne zove. Neka uputi javni poziv pa da se vidi odziv Srba. UNESCO ambasador je bila jučer zauzeta - išla je na zatezanje i obnavljanje nevinosti. Važnije je njoj ono od čega živi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online