Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 08.02.2013.
16:18
Beta A

Albanci kradu Srbima šumu

Meštani sela Trpeza, u opštini Kuršumlija, zatražili su danas od države da ih zaštiti od Albanaca sa Kosova koji, uz naoružane stražare, kradu šumu.

Krađom šume načinjena mu je šteta od oko 5.000 evra
 

Meštanin sela Trpeza Radoš Bašović rekao je za Agenciju Beta da naoružani čuvari kradljivaca šume često pucaju u vazduh da bi oterali sve koji pokušavaju da spreče krađu.

Malobrojni meštani - svega ih je dvadesetak, nemoćni su da zaštite imanja tako da su šumokradice brzo posekle nekoliko desetina hektara šume, i privatne i državne.

Bašović je kazao da su naoružani Albanci jednom došli svega pet stotina metara od sela, i da zastrašeni meštani ne smeju da obrađuju svoja imanja koja su u blizini administrativne linije sa Kosovom.

"U moj zabran su ušli sa šest traktora. Obavezno prvo pucaju, daju nam do znanja da su naoružani, da ne smemo da im priđemo. Sakrijem se u šumu i gledam, a ne smem da priđem... Nimalo se ne osećamo bezbednim ovde u selu, gotovo da su ušli u samo selo. Ne znam šta da radim, da li da bežim ili da ostanem ovde, kuda ću da idem sada u svojih 50 godina", rekao je Bašović.

Po njegovim rečima, krađom šume načinjena mu je šteta od oko 5.000 evra.

Selo Trpeze, na obroncima planine Radan, najudaljenije je selo od Kuršumlije, na oko 50 kilometara, a do njega skoro i da nema puta. Meštani žive od prodaje stoke i šume, a tu sada ne smeju.

Direktor preduzeća Srbija šume iz Kuršumlije Nebojša Mihovilović rekao je ranije da su kosovski Albanci u proteklih godinu dana pričinili ogromnu štetu sečom drva u šumi na teritoriji opštine Kuršumlija, kojom gazduje to preduzeće.

Pored sela Trpeze, opustošene su šume duž gotovo cele administrativne granice, između opštine Podujevo i Kuršumlija.

"Posečeno je oko 12.000 kubika drva, čime je pričinjena i ekološka šteta koja se računa deset puta više od procenjene vrednosti isečenih stabala", kazao je Mihovilović.

Direktor je procenio da je šteta tog preduzeću za proteklih godinu dana, oko 36 miliona dinara.

U proteklih godinu dana bilo je više hapšenja drvokradica sa Kosova, a preduzeće Srbijašume je više puta naplatilo štetu, dok meštane kuršumlijskih sela nikada niko nije obeštetio.

POVEZANE VESTI

Petak 08.02.2013. 16:30
Шта ради војска? Оплети војско!На силу одговор мора бити сила.
Petak 08.02.2013. 16:37
Ostaje vam da se povlacite u unutrasnjost Srbije jer dole nema ko da vas zastiti. Kasnije cemo im iz unutrasnjosti gledati gde da se selimo kada siptari stignu do nas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online