Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 08.02.2013.
15:09
Beta A

Kamenicama isterali 70 azilanata iz Vračevića

Iz sela Vračević je u prethodna tri dana otišao 71 azilant, rekao je predsednik opštine Lajkovac Živorad Bojičić. Azilanti su prebačeni u Banju Koviljaču pošto su meštani danima kamenovali kuću u kojoj su bili smešteni.

Danima kamenovana kuća u kojoj su azilanti bili smešteni
 

"U sredu je iz Vračevića u Banju Koviljaču otišlo 40 azilanata, a od jutros još 31 tražilac azila", kazao je Bojičić.

On je naveo da je situacija u Vračeviću sada mirna - nema protesta meštana, i ponovio da Vračevčani nemaju ništa protiv azilanata, ali da su smatrali da je njih 80 bilo smešteno u neadekvatnim uslovima, u kući Dragića Stojkovića iz susednog sela Dučić.

Meštani Vračevića iz zaseoka Bogatići, gde se nalazi Stojkovića kuća u kojoj su smešteni azilanti, ne prave probleme. Protestovali su Vračevčani iz drugog dela sela, gde su prodavnica i osnovna škola, u šta se danas uverio i izveštač agencije Beta.


Azilanti u Stojkovića kući imaju TV salu sa satelitskim programom, kao i nekoliko računara sa brzim internetom i skajp kamerama. Na taj način mladići, stari od 15 do 25 godina, iz Avganistana, Maroka, Somalije, Malija, Somalije i drugih afričkih i azijskih zemalja održavaju kontakte sa svojim porodicama. Dve trećine njih je fakultetski obrazovano.


Jedan Marokanac je, kako kaže, dve godine putovao do Srbije, a to "zadovoljstvo" koštalo ga je 8.000 evra. Svi bi da se domognu zemalja zapadne Evrope, gde uglavnom imaju rodbinu, koja je ranije prošla sličan put u traženju azila i boljeg života.

U pronalaženju rešenja za azilante, prema Bojičićevim rečima, pomogao je i Ivo Georginov iz Republičkog komesarijata Srbije, koji je došao u Bogovađu, gde od juna 2011, odlukom Vlade Srbije, postoji prihvatni centar za azilante.

U Lajkovcu će danas biti održan sastanak o novonastaloj situaciji, a za sutra je u Vračeviću zakazana sednica Opštinskog veća Lajkovca i Saveta mesne zajednice tog sela.

U prihvatnom centru u Bogovađi smešteno je 150 azilanata, a njih 150 bilo je smešteno po vikendicama i kućama u okolnim selima, među kojima je bila i Stojkovića kuća u Vračeviću.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić juče je izrazio negodovanje i "gađenje" zbog reakcije građana koji su kamenicama gađali kuću u kojoj borave azilanti. On je rekao da bi zbog takvih incidenata Srbija mogla da ima probleme u međunarodnim odnosima u procesu evropskih integracija.

Prihvatilište za azilante u selu Vračević, kod Bogovađe, neće biti zatvoreno zbog velikog priliva izbeglih iz 25 zemalja Azije i Afrike, rekao je danas pomoćnik republičkog komesara za izbeglice Ivan Gorginov. On je potvrdio da je oko 85 azilanata iz Vračevića, u sredu i danas, autobusima otišlo u centar u Banji Koviljači, ali je uz novopridošle u Stojkovića kući ostalo danas njih 35.

"Uz ovih 35, u Bogovađi je 215 azilanata, iako je kapacitet tog centra 150, dok ih je u Banji Koviljači optimalan broj oko 90, koliko iznosi kapacitet tog centra", kaže Gorginov.

On očekuje da će se na sastancima sa čelnicima lokalne smouprave u Lajkovcu i sutra sa predstavnicima Saveta mesne zajednice u Vračeviću naći rešenje za novonastalu situaciju posle protestnog skupa meštana održanog prošle subote.

POVEZANE VESTI

Petak 08.02.2013. 15:22
Ruzno je kamenovati. Zna se ciji je obicaj kamenovanje, srpski nije. Medjutim, ako ti azilanti hoce na Zapad, radi "boljeg zivota", sto ne idu vise. Nek idu tamo, pa nek vide taj bolji zivot, ovi ih jedva cekaju. Nek idu, daleko im lepa kuca (na Zapadu)!
Petak 08.02.2013. 17:04
Cudi me sto ih ne naseljavaju na jug Srbije u Presevo tamo ima dosta prostora, a i blize je rodne kuce ovog komesara za izbeglice.Sto bas u srce Sumadije.
Petak 08.02.2013. 17:12
Primitivno i ruzno je da se na ovakav nacin obracunava sa ljudima koje je nevolja naterala da idu negde gde imaju viziju boljeg zivota...trebalo je to resiti razgovorima sa celnicima opstina ili vec s kim a ne ovako otuzno...Nisam bila nikad azilant u inostranstvu ali citam kako je biti u njihovoj kozi..neizvesno svaki dan ... ovde isto ima u tim nekim kampovima...dal se to kome svidja ili ne ali kamenovati niko nikog ne sme...zar moramo da na taj nacin pokazemo da smo ko divljaci u 21. veku?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online