Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 17.09.2013.
19:19
Beta A

Sirijci spavaju u valjevskim parkovima

Veliki broj izbeglica iz Sirije i azijskih i afričkih zemalja svakodnevno čeka neophodna dokumenta pred zgradom policije u Valjevu, javili su lokalni mediji.

Sede i spavaju u parku čekajući dokumenta
 

Policija ne uspeva da svakog dana obradi sve podnete zahteve za izdavanje "ulaznih papira", čiji se broj popeo na 60 dnevno, pa azilanti noći provode pred zgradom Policijske uprave ili u okolnim parkovima.

Šef Odseka za strance Dragan Stanković rekao je da je policija izdala neophodna dokumenta za gotovo 1.900 izbeglih iz Afrike i Azije, među kojima je najviše Sirijaca. "Ranije smo dnevno imali oko 20 zahteva, a poslednjih dana raste broj azilanata, pa ih je juče bilo 60", rekao je Stanković za Radio Patak.

Dodao je da od izbijanja sukoba u Siriji iz te zemlje stiže najviše azilanata, a dolaze i iz Somalije, Eritreje, Tanzanije, Konga, Pakistana i drugih zemalja. Stanković je precizirao da se za prvih 15 dana septembra valjevskoj policiji javilo 250 tražioca azila.

Izbeglice iz Sirije zauzele i dvorišta vikendica
 

Prema izvorima valjevskog Radio Patka, u Centru za azilante u Bogovađi popunjeno je svih 150 mesta, te se više od 100 azilanata smestilo u obližnjoj šumi i dvorištima vikendica, pošto je zatvoren privremeni smeštaj u Stojkovića kući u Vračeviću.

Jelena Marić iz Komeserijata za izblelice Srbije rekla je da je rešenje otvaranje novog centra za azilante, uz Bogovađu i Banju Koviljaču. Vlada Srbije je pre dve godine donela odluku da se azilanti smeste u nekadašnjoj kasarni JNA, u Maloj Vrbici kod Mladenovca, ali se tome protive meštani.

Bugarska traži pomoć EU

Bugarska traži pomoć EU za njihov smeštaj i hranu
 

Bugarska je danas od EU zatražila finansijsku pomoć zbog priliva izbjeglica iz Sirije.

"Bugarska se dokazala kao pouzdan partner unutar EU. Pokazali smo da možemo zaštiti spoljnu granicu EU, dok sami na sebe uzimamo veliki teret", rekao je bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetlin Jončev u gradu Elhovu, na jugoistočnoj granici sa Turskom.

Bugarska je ranije podnela zahtev za finansijsku pomoć od Evropske komisije, za pomoć u obradi i smeštaju izbeglica, uglavnom iz Sirije, koje ilegalno prelaze granicu iz susedne Turske i Grčke.

Prema podacima bugarskih službi, do danas je 4.010 osoba, uključujući 1.465 Sirijaca, zatražilo izbeglički status u Bugarskoj. Još oko 1.000 ljudi nalazi se u smeštajima na granici, ali tek treba da donesu odluku da li će zatražiti zaštitu.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.09.2013. 19:25
Neka dođu autobusi Eu-reisen pa jih odvedu u multikulti Evropu tamo ce se izgubit u okeanu ostalih migranata
Utorak 17.09.2013. 20:51
haha uskoro ce traziti dzamiju u sred Valjeva,i normalno EUropa ce nam reci da to mora tako,i da ne smemo ljudima uskratiti slobodu ispovedanja,a onda ce neki od njih da izadje u neku Diskoteku ili Skolu pobije par desetina nase dece i opet ce EUropa da nam prica ako je to jedinstven slucaj,a nase vlasti....ma sta o njima pisati
Utorak 17.09.2013. 21:36
Pogledajte na sta EU sada lici..Prepuni su islamskih okupatora i u EU sledi gradjanski rat za najvise 20-25god. Znam to kao sto znam kako se zovem. Izdajnici na vlasti ce primati, po naredjenju EU ove kolonizatore.. Jedino Srbi patriote mogu da sprece ove okupatore da se zakote po Srbiji..Treba im zivot zagorcavati svakog minuta i terati prema njihovoj obecanoj EU.. Inace ce cela Srbija postati Kosmet !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online