Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 06.02.2013.
15:44
Večernje novosti A

Izbori kreću sa severa

Dok traje neizvesnost da li će i kada biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, vladajuće stranke nameravaju da, tokom ove godine, izazovu prevremeni izlazak na birališta u Vojvodini i Beogradu - saznaju ”Novosti”.

Bojan Pajtić i Dragan Đilas
 

Bez obzira na to kako se rasplete ”afera Šarić”, koja preti da pokida sve niti unutar vladajućeg bloka, teško da će se umiriti političke turbulencije tokom ove godine. Jer, Srbiju svakako čeka serija lokalnih izbora, a republička vlast ima čvrstu nameru da preuzme kormilo u glavnom gradu i u severnoj pokrajini.

Kako Večernje novosti saznaju, vladajuće partije polako dižu ruke od prekompozicije većine u Skupštini Beograda, pošto računaju na to da se popularnost DS u međuvremenu okrunila, i da bi postigle mnogo bolji rezultat. Istovremeno bi izbegli optužbe da krše izbornu volju. Ovom scenariju doprineo je i zahuktali sukob Dačića i Đilasa.

U Vojvodini je proceduralno teže izazvati izbore, jer DS sa svojim partnerima ima ubedljivu većinu. Ali partneri iz Nemanjine procenjuju da će kredibilitet vojvođanskog političkog vrha biti veoma uzdrman ”otpakivanjem”, pre svega, slučaja Razvojne banke Vojvodine i da će taj pritisak dovesti do birališta.

Mirović: Afere menjaju sliku

Potpredsednik SNS i šef poslaničkog kluba u vojvođanskom parlamentu Igor Mirović ubeđen je da sve ide ka tome ”da će u narednih od pola godine do godinu biti promenjena politička slika u Vojvodini”.
- Poštovanje demokratskih pravila trebalo bi da motiviše vojvođansku vladu da sama odstupi. Ogroman novac nestao je u Razvojnoj banci Vojvodine, desetine ugovorenih investicija u Fondu za kapitalna ulaganja nisu započete, niti ima novca od avansa. To su porazni podaci i pokrajinska vlast je izgubila legitimitet.

Sve stranke vladajuće koalicije iza paravana već pripremaju svoju bazu za ove političke okršaje, a zvanično je pokrenuta kampanja u gradovima i opštinama gde su izbori po redu vožnje.

Sezona startuje 17. februara, kada će se održati dopunski izbori za Skupštinu Vojvodine u Zrenjaninu, Srbobranu i Apatinu. Ako se i ne zakažu vanredni parlamentarni izbori za april, tog meseca biće ih u Kovinu i Zaječaru. Već u maju izborna trka se seli u Kosjerić, a u junu će, gotovo izvesno, biti ”spojeni” izbori u opštinama Zemun i Voždovac. Nije isključeno da se i vanredni izbori za Skupštinu Beograda održe baš u tom terminu.

Ovaj kalendar mogao bi da se poremeti ukoliko bi pala odluka da se brzo ide na prevremene parlamentarne izbore. U tom slučaju, moglo bi da se proceni da je racionalnije spajanje svih tih izbora gde god je to formalno i moguće.

Nebojša Stefanović, potpredsednik SNS, potvrdio nam je da će glavni odbor njegove partije uskoro razmatrati dalje korake u Beogradu.

- Na toj sednici videćemo koja su to rešenja koja nudimo Beograđanima i šta je to bolje što mi imamo. Kada to odredimo, onda ćemo s jasnim programom izaći u javnost. Pokazaćemo da imamo kvalitetnije predloge, a da nam cilj nisu samo fotelje.

Branko Ružić, šef Izvršnog odbora SPS, kaže za ”Novosti” da još nije bilo ozbiljnih pregovora o promeni vlasti u Beogradu i da je to tema ”koja iziskuje dogovor lidera koalicije”.

Prema našim informacijama, Predsedništvo URS je već naložilo svojim odborima u Beogradu da počnu pripreme za vanredne izbore.

- Prvenstveno se spremamo za izbore u Kovinu, Kosjeriću, beogradskim opštinama i Zaječaru. O izborima ili prekomponovanju vlasti u prestonici odlučivaće druge stranke - kazala je za ”Novosti” Suzana Grubješić, članica predsedništva URS.

I opozicija sluti rokade u glavnom gradu:

- Neminovno klizimo ka vanrednim izborima u Beogradu i mi se spremamo - kategoričan je Ivan Andrić, potpredsednik LDP.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.02.2013. 15:59
I Vojvodini je potrebna transfuzija! Nemojte me pogrešno razumeti, ja sam i dalje za autonomiju u okviru Srbije, ali bez sisanja krvi i spolja i iznutra.
Sreda 06.02.2013. 21:26
Ја бих то назвао прочишћавање! Доле лопуже, горе поштен свет! Доле они који су до сада безпоштедно народу сисали крв а сами се вампирски гојили!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online