Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 06.02.2013.
10:07
Lj. Ivanović - Vesti A

Petar II Karađorđević opet u otadžbini (9): Odlazak u mukama

Kralja je na samrtnoj postelji negovala Milici Anđelković znana kao Mici Lou, supruga lekara koji je operisao Petra Drugog.

JEDINA DO KRAJA BILA UZ KRALJA: Mici Lou i Petar Drugi

Uprkos pogoršanju zdravlja, kralj je odlučio da još jednom proputuje Sjedinjenim Državama srećući se sa što je moguće više sunarodnika. To, međutim, nije moglo dugo da traje i sad mu je već trebala stalna nega. U početku je uz Petra Drugog bio doktor Uroš Stefanović i dr Frenk Lou čija je supruga Mici Lou prihvatajući da lično bude kraljeva negovateljica postala veoma bliska s monarhom. Verovao joj je bez rezerve.
 

U februaru 1970. obrazovan je i poseban Odbor za staranje o lečenju kralja Petra, na čijem je čelu bio Petar Salata iz Los Anđelesa, inače predsednik crkveno-školske opštine u jednom delu ovog grada na zapadnoj američkoj obali. Taj odbor je redovno izdavao biltene o stanju kraljevog zdravlja, a ono je bilo sve lošije.
 

Ubrzo u Los Anđeles stižu prinčevi Tomislav i Andrej Karađorđević koji nisu bili u dobrim odnosima s neposrednim okruženjem kralja. Nisu želeli ni da im dvor plati putne troškove, niti hotel. Ipak, sastali su se s predsednikom Odbora koji se brinuo o kralju Petrom Salatom i Mici Lou. Tema tog mračnog sastanka bila je sahrana kralja, tačnije, odgovor na pitanje gde će počivati poslednji kralj Jugoslavije. Isprva je verzija na stolu bila ona koja predviđa da kralj bude prenet u Vindzor, na groblje britanske kraljevske porodice na kojem je devet godina ranije sahranjena kraljeva majka Marija.

ODBOR ZA BRIGU O KRALJU: Petar Salata (u sredini)
 


"Može kroz dva sata, dva dana, dve nedelje, ili dva meseca da umre. Lekari se čude da je još živ" bio je utisak princa Tomislava Karađorđevića posle posete SAD. Taj susret je ujedno bio i poslednji put da su se videli kralj Petar i njegov mlađi brat Tomislav.


Jedina osoba koja je zaista sve vreme bila uz kralja i negovala ga u njegovim poslednjim danima bila je Mici Lou, Srpkinji Milici Anđelković, poreklom iz Vrnjačke Banje, koja se, došavši u Los Anđeles, udala za filipinskog lekara Frenka Loua, posle čega odlučuje da amerikanizuje ime i uzme muževljevo prezime.

Tek posle posete bratu i videvši Mici Lou s kakvom pažnjom se stara o njemu, princ Tomislav Karađorđević je shvatio koliko je ta žena bitna u životu jugoslovenskog kralja. Po povratku u London, odlučio je da joj napiše pismo kako bi se zahvalio.

Opšta klinika u Denveru
 


"U tih nekoliko trenutaka osetio sam duboku i odanu ljubav, koju pokazujete prema mome bratu u njegovim najtežim časovima života. Niko nije pružio toliko mnogo Petru, kao što vi pružate njemu u ovom trenutku, a takođe vaš suprug, pružajući mu svu svoju lekarsku pomoć. Vi koji ste učinili toliko dobro za Petra u ovo nekoliko poslednjih meseci, morate poznavati njega čak bolje od nas, porodice, koji smo tako daleko i bez dodira".
 

Petar Drugi je rapidno propadao, ali još nije gubio nadu u ozdravljenje. Premaštali su ga s klinike na kliniku iako mu je već ponestajalo novca za tako skupe tretmane. Do sredine 1970. je od svog advokata Ostina Smita tražio da se isplati 27,000 dolara za bolničke troškove, ali novca već nije bilo jer ga je uzela kraljica Aleksandra.

Kolaps

 

Tokom proleća 1970. godine, kralj je bio smešten u bolnici "Džon Vosli", u Los Anđelesu. Tada je Mici Lou obavestila princa Tomislava i prestolonaslednika Aleksandra da se kralj nalazi u teškom zdravstvenom stanju i oni su u aprilu došli da ga posete. Stigavši u Los Anđeles odseli su u hotelu i čekali više dana da kralj izađe iz kome.


Kraljica bez kraljevstva

 

Kraljica Aleksandra od Jugoslavije, majka princa Aleksandra prestolonaslednika i supruga kralja Petra Drugog, nikada nije kročila na tlo Jugoslavije, zemlje čiji je bila monarh. Razvela se od kralja Petra Drugog i umrla je u Ist Saseksu, u Velikoj Britaniji, 30. januara 1993. godine. Sahranjena je u kraljevskoj grobnici u Atini.


Bez abdikacije

 

U novembru 1945. monarhija je ukinuta bez referenduma, a Jugoslavija se preobrazila u republiku. Kralj Petar Drugi nikada nije abdicirao iako se tvrdilo da postoje dva sporna dokumenta, jedan od 27. aprila i drugi od 8. juna 1945. koji ukazuju na abdikaciju, a što je navodno bio povod da se republika proglasi 29. novembra. Josip Broz Tito je kralju Petru ukinuo apanažu u leto 1945. godine, čime je zadao prvi udarac njegovom inače nepopularnom braku.


Usledio je sledeći bilten Odbora za staranje o kraljevom zdravlju:


"Kralj je teško oboleo od ciroze jetre i bubrega, telesno je veoma iscrpljen, ali nije duševno slomljen. Nj. V. kralj preko Odbora zahvaljuje svim organizacijama, listovima i pojedincima, koji prate tok njegovog lečenja i mole se Bogu za njegovo zdravlje."


Kralj Petar Drugi Karađorđević je preminuo u 47. godini života, 3. novembra 1970. godine, u opštoj bolnici u Denveru, u koju je bio primljen 7. oktobra, pod lažnim imenom Petar Petrović. U formalnom izveštaju o smrti od 12. novembra 1970. godine navodi se da je kralj umro jer mu je srce stalo kao posledica teške upale pluća.
Uzroci koji su ga doveli u bezizlazno stanje su: oštećenje mozga duže od tri meseca, hronična ciroza jetre duža od šest meseci. Kao drugi značajan i neposredan uzrok smrti navodi se neuspela transplantacija jetre. Smrt je nastupila u 9 časova i 50 minuta pre podne, deset minuta po prestanku rada srca. Lekarsku analizu potpisao je lekar Džems Anderson, a dokumentacija navodi i da je obavljena autopsija.


Kralj Petar Drugi Karađorđević je jedini monarh koji je živeo, preminuo i sahranjen u Sjedninjenim Američkim Državama. Bio je cenjen u Vašingtonu, rado viđen gost američkih predsedenika kako tokom, tako i posle Drugog svetskog rata. Bio je čest gost kod emigrantskih uglednika, posebno kod četničkog vojvode Momčila Đujića, ali i u porodici biznismena Petra Gajića i njegove žene Vere.
 

Jedna od najvrednijih stvari u privatnoj zbirci Vere i Petra Gajića bili su pasoš, pidžama, lična pisma, kao i tepih kralja Petra Drugog Karađorđevića, koji su im ostali posle smrti monarha. Gajići su lečili kralja, negovali ga u svom domu i čuvali njegove stvari. Njihova kuća je proglašena za Muzej u pustinji i procenjena na 90 miliona dolara. Neko je, posle smrti Vere Gajić, međutim, uzeo pasoš kralja Petra Drugog Karađorđevića i prodao ga lokalnim antikvarima. A samozvane grčke časne sestre su uzele ostale stvari i odnele ih u Milvoki.


U bolnici u Denveru kralja Petra Drugog negovali su negovali su i brat Andrej Karađorđević, pukovnik Nikola Stepanović, porodica Gajić i Mici Lou, supruga doktora Loua, koji ga je operisao. Nažalost, presađena jetra nije prihvaćena i kralj Petar Drugi je preminuo. Bio je to tužan kraj jugoslovenskog monarha, izgnanika koji je bio suočen s mržnjom komunista, ali i dela srpske emigracije.  Prema sopstvenoj želji sahranjen je u manastiru Sveti Sava u Libertivilu u Sjedinjenim Državama.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.02.2013. 15:06
I moj pradeda je umro u Ist Saseksu kao Aleksandra od Jugoslavije. Jer je otisao za kraljem tamo i 32 godine nije krocio u Srbiju. Doneli su ga u sanducetu u kojem je bila urna. Pa je l' mi neko nesto vratio ili isplatio za to? Nije. A kad sam 1992. pisao Aleksandru Petrovom sinu koji se izdaje za nekakvog prestolonaslednika, nije mi odgovorio. Odgovorila mi je Elizabeth II, njena mati Elizabeth kraljica majka, Speaker of the Parliament Ujedinjene Kraljevine, holandska princeza (prethodno kraljica) Juliana, arhiepiskop kenterberijski... Iako mi niko od njih nije nista pomogao, ljudi su bili kulturni pa su poslali odgovor, samo neuljudni Aleksandar Karageorgevitch se pravio nekakvo mudo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online