Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 05.02.2013.
21:29
Večernje novosti A

NATO se plašio vojski Rusije i Jugoslavije

Istaknuti ruski vojni stručnjak, general Leonid Ivašov, koji je 1999. godine prvi ušao sa ruskim trupama SFOR-a na Kosovo i Metohiju i zauzeo aerodrom Slatina kod Prištine, izjavio je da prilikom tog događaja nije pretio sukob sa NATO, jer su se pripadnici tog vojnog saveza plašili ruskih snaga i snaga tadašnje Vojske Jugoslavije.

Ruska vojska na ulasku u Prištinu 1999. godine
 


- Imali smo odgovarajuće mere osiguranja. Prvo, Savet NATO-a nije bio jedinstven po tom pitanju. Nemci, Grci, Italijani, a ja mislim i neke druge članice, nisu bili spremne da glasaju za rat sa Rusijom. A imali smo i drugu osiguravajuću meru - znali smo da ako se uputi početni hitac na našu stranu, mi ćemo pozvati Vojsku Jugoslavije da nas podrži, rekao je on za portal IN4S, navodeći da je znao da je u Generalštabu i među pripadnicima Vojske Jugoslavije postojalo puno raspoloženje da se stane na rusku stranu u slučaju sukoba.


- Kada sam podneo izveštaj ministru odbrane, a potom on predsedniku Rusije, oni su mi rekli da je to glavno osiguranje. Snage NATO bi bile primorane na kopnenu operaciju, koje su se plašile - istakao je Ivašov. - Rusko zaposedanje prištinskog aerodroma izvedeno je u skladu sa međunarodnim planom, a postojala su i navedena osiguranja u slučaju napada, pa je komanda engleske brigade zatražila pregovore. Britanci su prvu noć proveli u našem taboru, jer su se bojali da će ih Srbi i Albanci napasti. Tako da smatram da je sve to bilo normalno, prirodno i mi smo, naravno, uveli bataljon u dogovoru sa rukovodstvom Savezne Republike Jugoslavije i predsednikom Slobodanom Miloševićem, tako da su naše vojske dejstvovale zajednički i usaglašeno - kazao je Ivašov.


Cela akcija zaposedanja aerodroma Slatina kod Prištine imala je podršku ruskog rukovodstva, odnosno predsednika Borisa Jeljcina.


- Jeljcin je dao ovlašćenje, ali pošto je to vojna operacija, niko osim uskog kruga iz vojnog vrha nije znao za to. Za to nije znao ni ministar spoljnih poslova, nisam mu verovao, zbog mogućeg curenja informacija. I zamislite, već šest časova bataljon iz Republike Srpske je išao u pravcu Kosova, a NATO o tome ništa nije znao, jer mi još uvek imamo prirodnu slovensku snalažljivost i uvek možemo da ih prevarimo - naveo je ruski general.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.02.2013. 21:30
Posle Sutanovca ... sad se plase samo Rusije...... ali bice opet jake Srpske vojske, dace Bog i Srpska Dusa uz pomoc Slovenske brace Rusa....!!!
Utorak 05.02.2013. 21:49
Tada je bila Vojska Jugoslavije primer zao ceo svet,kako se brani otadzbina,danas Srbija nema nista....
Utorak 05.02.2013. 21:41
битно да се данас ни мрави не плаше војске ссрбије ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online